Svjetla u digitalnoj noći

Radiona.org, Drugo more i #labOS u rujnu pokreću kolaborativni projekt Digitalni svjetionici u Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

piše:
Vatroslav Miloš
otvorena_mreza_os_630 Otvorena mreža iz Osijeka omogućila je mobilne Wi-Fi točke za izbjeglice na tzv. balkanskoj ruti

Piše: Vatroslav Miloš

Digitalni svjetonici projekt je koji povezuje tri urbane sredine – Rijeku, Osijek i Zagreb – potom simbolički i dva mora – Jadransko i Panonsko – te tri rijeke – Rječinu, Dravu i Savu – i cilj mu je potaknuti “umrežavanje na područjima intermedijalnih, novomedijskih i hibridnih umjetnosti, te hacker i maker scene”. Specifično, projekt se bavi različitim varijantama LED grafita, čijom će tehnološkom primjenom svaki od umreženih gradova dobiti svoj “digitalni svjetionik”.

Koncept projekta potpisuje Deborah Hustić iz organizacije Radiona.org, a koordinaciju Marina Petrović i Tomislava Borić te Davor Mišković i Valent Turković, a svoj će program Digitalni svjetionici predstaviti od 16. do 18. rujna u prostorima Drugog mora u Rijeci, potom od 14. do 16. listopada u Zajednici tehničke kulture Osječko-baranjske županije – #labOS i prostorima Umjetničke organizacije Format C u Osijek i, na kraju, od 12. do 14. studenog u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i u prostorima Radione.org.

“Metaforom slobodne i otvorene mreže povezujući svjetionike i Internet usmjerivače (router) te konceptualizirajući poveznice između Jadranskog i Panonskog mora kroz prizmu novih tehnologija i inovativnih praksi Rijeka, Zagreb i Osijek nastoje pokazati i podijeliti znanje i kreativne alate koji omogućuju slobodnu distribuciju informacija”, ističu organizatori Digitalnih svjetionika.

U programima koji uključuju radionice posvećene dronovima, otvorenoj mreži, LED levitacijskim štapovima, izradi vlastitih antena te elektronoskoj doradi na performerskim alatima, potom konferenciju posvećenu pristupima znanju, odnosno otvorenom softveru i hardveru – sudjeluju Valent Turković, Gianfranco Mirizzi, Sanja Stojković, Goran Mahovlić, Damir Prizmić, Marina Petrović, Tomislava Borić, Deborah Hustić, Ana Horvat, Layla Munitić, Milijana Mičunović, Goran Pintarić, Robert Marko, Luka Šimić i MMessy Ocillators 2.0.

“Suradničke organizacije na ovaj način sudjeluju u zajedničkom kreiranju novih digitalnih mapa djelovanja”, dodaje se iz organizacije, “Projekt Digitalni svjetionici koncipiran je da sublimira edukaciju, rad u javnim prostorima, slobodu pristupa mreži i performativne koncepte tehnologije, a sastoji se od niza modularnih radionica, svjetlosnih instalacija i performansa u javnim prostorima”.

Više potražite ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano