Švedski filmovi na Braču

Osim jakog međunarodnog natjecateljskog programa, publika Supetar Super Film Festivala bit će upoznata sa suvremenom švedskom kinematografijom.

supetar_super_film_festival_630

Supetar Super Film Festival po četvrti će puta biti održan od 10. do 14. srpnja u Supetru na otoku Braču. Tijekom pet festivalskih dana gledatelji će imati priliku prisustvovati brojnim premijerama otočkih, domaćih, ali i regionalnih filmova. Izbornik međunarodnog programa ove je godine je Oliver Sertić kojem se pridružila Agneta Morgen kao selektorica izbora švedskih filmova, dok je za izbor domaćih dokumentaraca na SSFF-u zaslužan Đelo Hadžiselimović. Tradicionalno, projekcijama filmova glavnog programa prethodit će niz kratkih televizijskih dokumentarnih reportaža o otoku Braču u programu Brački dnevnik.

Ovogodišnja zemlja partner je Švedska i tamošnji cijenjeni Tempo Film Festival, čija će producentica Agneta Morgen publici predstaviti izbor iz suvremene švedske filmske produkcije. Festival će biti otvoren premijerama filmova Kiss Bill i Dječak i klaun. Kiss Bill je film mladih švedskih redateljica Emelie Wallgren i Ine Holmqvist koji prati dvije obožavateljice banda Tokio Hotel u njihovoj namjeri da posjete berlinski muzej Madame Tussauds i fotografiraju se sa figurom pjevača banda. Dječak i klaun je priča o borbi šestogodišnjeg dječaka s rakom i bolničkim klaunom Angusom koji pokušava uveseliti njegov život tijekom terapije u bolnici. Film je režirala mlada danska redateljica Ida Grøn. U okviru programa švedskih filmova biti će prikazani još i Pokajnici, Ja sam svoja Dolly Parton, Bye Bye C’est Fini, On misli da je najbolji i Kosa (je sve).

U međunarodnom programu bit će predstavljeno osam filmova, među kojima je i pobjednik ZagrebDoxa po izboru publike Nije ti život pjesma Havaja redateljice Dane Budisavljević, Pismo ocu srpskog redatelja Srđana Keče, Argentinska poduka poljskog redatelja Wojciecha Starońa, Ambasador Madsa Brüggera, Film mobitelom bosanskohercegovačkog redatelja Nedžada Begovića, Ovde sam mlade redateljice Irene Fabri, Na putu kući režisera Sergeja Kachkina i Epohalno putovanje gospodina Triske u Rusiju češkog redatelja Filipa Remunde.   

U okviru edukativnog dijela programa bit će održane radionice za djecu, ali i za odrasle. Festivalski žongleri pomagat će djeci da savladaju osnove žongliranja, dok je za odrasle predviđena filmska radionica u kojoj će imati prilike naučiti ponešto o dokumentarnom filmu, bez obzira na prethodno iskustvo. Radionica je zamišljena kao kombinacija praktičnog rada (kamera, montaža, osnove režije) i dnevnih razgovora s redateljima i producentima, gostima festivala. Kroz svijet dokumentarnog filma početnike će voditi Oliver Sertić i Zlatko Zlatković

Novost na ovogodišnjem festivalu je kamperska ulaznica po cijeni od  200 kuna, koja uključuje smještaj u kampu za dvije osobe, slobodan ulaz na sve filmske projekcije te popratne glazbene i edukativne programe. Za ulaznice se može predbilježiti do 8. srpnja na istaknutom linku

Raspored projekcija i glazbenog programa objavljen je na službenim stranicama

Izvor: SSFF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano