Suvremenost u službi povijesti

U belgijskom gradu Genku na skupu Manifesta Coffee Break 2011 razgovarat će se o temi buduće Manifeste.

manifesta_limburg

Belgijski grad Genk, početkom prosinca će ugostiti tematsko okupljanje Manifesta Coffee Break 2011. Ovaj skup i okrugli stol  organizira se ususret Manifesti 9, evropskom bijenalu suvremene umjetnost, koji će u ljeto 2012. biti održano u belgijskoj pokrajini Limburg. Namjera Manifesta Coffee Breaka 2011 jest okupiti umjetnike, kustose i teoretičare kako bi zajednički raspravili o temi i naslovu budućeg bijenala Suvremenost u službi prošlosti.

Manifesta Foundation, inicijator i koorganizator bijenala, od 2002. godine okuplja stručnjake i članove mreže Manifesta. Cilj ovog, kao i ranijih susreta, jest u formi okruglih stolova diskutirali o praksama koje se razvijaju unutar same mreže te o njenom utjecaju i važnosti u suvremenim političkom, društvenom i umjetničkom kontekstu. Osim što djeluje kao aktivni oblik razgovora o bijenalu i suvremenim umjetničkim praksama, ovogodišnji susret postaje platformom za sagledavanje i analizu kustoskog procesa pripreme Manifeste 9.

Kako stoji u pozivu, buduća Manifesta bavi se povijesti, istraživanjima aktivacije memorije, propitivanjima genealogije kultura i porijekla moći te načinima  putem kojih se različite skupine  i pojedinci odnose prema prošlosti. Brojni vidovi suvremene umjetničke produkcije opetovano su posvećeni prošlosti. Nedavni porast zanimanja umjetničkih praksi za poviješću, vidljiv i na općenitijim područjima filmske industrije, romana i turizma, uglavnom odražava nestabilnosti u teorijskim i praktičnim interakcijama s prošlošću i ne može se shvatiti kao znak dobrog zdravlja povijesti. Česte neurotične oscilacije između nostalgije i eskapizma, načini na koji se profilira svijet fantazije, političko mišljenje koje sve teže mobilizira genealogije i argumente o društvenim procesima te fragmentacija povijesnog mišljenja, sugeriraju da više nisu primjenjive prethodne ideologije koje su izravno povezivale sadašnjost i prošlost. Refleksije radova suvremene umjetnosti, koji se sasvim baziraju na povijesnom istraživanju signala krize u promišljanju o prošlosti, postaju mučna potreba i aktiviraju suvremenost u službi prošlosti.

Manifesta Coffee Breakom moderiraju kustosi bijenala Cuauhtémoc Medina, Katerina Gregos i Dawn Ades, dok su pozvani predavači Johan de Boose, Phil Collins, Ekaterina Degot, Jeremy Deller, Eva Gronbach, Ibro Hasanovic, Vincent Meessen, Victor Misiano i Yan Tomaszewski.

Manifesta Coffee Break bit će održana 9. i 10. prosinca. Više informacija potražite ovdje.

Izvor: Manifesta 9

Objavljeno
Objavljeno

Povezano