Susret slike i tijela

Kolaborativna izvedbena skupina BADco. u suradnji s Multimedijalnim institutom i kustoskim kolektivom WHW organizira simpozij i umjetnički program pod nazivom Agency of Image, Performance

BADco_walk_this_way

Tema simpozija predstavlja nastavak umjetničkog rada skupine BADco. vezan za odnos performansa i slike. Simpozij je potaknut njihovim recentnim radom Odgovornost za viđeno koji je bio dijelom hrvatskog postava na lanjskom Venecijanskom bijenalu. U odsutnosti izvođača tijekom šestomjesečne smotre, rad je zahtijevao od njih da razrade ideju “teatra drugim sredstvima” te da sami razviju videosustav s pripadajućom bazom podataka koji otkriva specifičnu vezu između tijela, slike i tehnologije. 

Cilj simpozija je istraživanje eksperimentalnih susreta između slike i tijela, odnosno dvaju modusa organizirane materijalnosti, djelovanja i receptivnosti koji utječu jedan na drugi, dvaju načina izražavanja čiji su susreti u našem vremenu dominantno prilagođeni, posloženi i posredovani sredstvima vizualnih tehnologija. BADco. preuzima postojeću kritiku dominacije slika i režima gledanja kojeg obilježava neprestano ponavljanje hegemonijskih reprezentacija, homogenizacija medijima obilježenog društvenog iskustva i oblikovanje senzornog aparata tehnologijom. Istraživanje susreta slika i tijela na polju performansa omogućuje razumijevanje tog susreta bez jukstapoziranja senzorne percepcije i tehnoloških uređaja ili društvenih ponašanja i reproduciranih slika. U fokusu je razmimoilaženje pri kojem nekompatibilnost tehnologije i navike, višak na strani slike ili na strani gledatelja i intervencije u procesu prijenosa mijenjaju načine gledanja. Susret slike i tijela ukazuje se kao neodređeno polje pregovora, omaški, krivih izvedbi, deteritorijalizacije i reteritorijalizacije. On postaje polje divergencija karakterističnih za umjetničke eksperimente. Simpoziju i umjetničkom programu nazočit će, između ostalih, Jonathan Beller, Maaike Bleeker, Vlatka Horvat i Stephen Zepke.  

Istraživači i umjetnici koji proučavaju spone koje povezuju performans, sliku i tehnologiju unutar ili na granici polja performativnih umjetnosti, vizualnih umjetnosti, filma, interakcije između ljudi i strojeva, arhitekture i neuroznanosti, pozvani su da predstave rezultate svojih istraživanja na simpoziju u obliku pisanih radova, kratkih izlaganja, demonstracija ili sudjelovanja u debatama. Svi zainteresirani mogu do 10. veljače poslati prijedloge svojeg sudjelovanja na sljedeću adresu

Simpozij će biti održan u Zagrebu 16. i 17. ožujka 2012. godine, dok će umjetnički program početi 15. ožujka. Više informacija potražite ovdje.

Izvor: BADco 
Objavljeno
Objavljeno