Stranci, isključeni i susjedi

Šesto izdanje beogradskog književnog festivala Krokodil održava se na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

piše:
Vatroslav Miloš
muzej_istorije_jugoslavije_630 Pogled s platoa ispred Muzeja istorije Jugoslavije / FOTO: Tomislav Medak

Festival se održava od 12. do 14. lipnja, a ove je godine podijeljen u tri tematske večeri: Foreigners?, Excluded? i Neighbors?.

U okviru prve tematske večeri predstavit će se suvremeni pisci koji žive u drugoj kulturi i unutar drugog jezičnog konteksta te koji stvaraju na stranom jeziku. Nastupaju Aleksandar Hemon, bosanski pisac sa književnom karijerom u SAD, Ornela Vorpsi, albanska spisateljica koja stvara paralelno na francuskom i talijanskom jeziku, irski pripovjedač Philip Ó Ceallaigh koji živi u Bukureštu i dio je suvremene rumunjske književne scene, Alida Bremer – hrvatska spisateljica koja je objavila knjigu na njemačkom jeziku, Silvija Monros, prevoditeljica sa španjolskog i spisateljica, kao i beogradski eksperimentalni pop elektro bend EPP.

Druge večeri predstavit će se razni vidovi manjinskog književnog djelovanja. Uz pisce koji su pripadnici etničkih manjina, poput Ildiko Lovaš, mađarske spisateljice iz Vojvodine, predstavit će se i drugi manjinski identiteti koje predstavljaju autori poput Nenada Veličkovića, Damira Avdića, Daše Drndić, strip autora Aleksandra Zografa i kosovske pjesnikinje Ervine Haljilji.

Treća večer posvećena je suvremenom književnom stvaralaštvu na prostoru jugoistočne Evrope. Autori Korina Sabau, Srećko Horvat, Škeljzen Malići i Biljana Srbljanović predstavit će se svojim najnovijim djelima. Bekim Fehmiu predstavit će svoju knjigu Blistavo i strašno 1 i 2, uz razgovor s Brankom Petrić i Božom Koprivicom, a posebni su gosti večeri autori emisije 24 minutaZoran Kesić i Njuz.net.

U sklopu festival bit će održana i izložba fotografija Pripitomiti tamu fotografkinje Slađane Stanković praćenu književnim tekstom Sylvaina Prudhommea. Izložba prezentira dinamični odnos pisane riječi i fotografija glavnog grada, u kojemu se dvije kreativne osobe nadopunjuju kreirajući poseban doživljaj. Ovo zajedničko delo Sylvaina Prudhommea i Slađane Stanković bit će izloženo tijekom čitavog trajanja ovogodišnjeg festivala Krokodil na gornjem platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije, a sami autori predstavit će se publici prve večeri festivala. Ova suradnja rezultat je rezidencijalnog boravka ovog mladog francuskog autora u Krokodilovoj Kući za pisce u Beogradu. 

Više potražite ovdje.

Izvor: Krokodil

Objavljeno
Objavljeno

Povezano