Što je glazba filmu?

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (86-87) tematski se bavi vezom između glazbe i filma.

piše:
Vatroslav Miloš
sid_nancy_630

Sid i Nancy, r. Alex Cox, 1986.

Piše: Vatroslav Miloš

Hrvatski filmski ljetopis filmološki je časopis koji izlazi već dvadeset godina i uz Filmonaut jedini je hrvatski specijalizirani tiskani časopis posvećen filmskoj umjetnosti. U tih se dvadeset godina hvatao u koštac s čitavim nizom tema, autora i autorica, žanrova, teorija, samo u posljednjih nekoliko brojeva bavio se filmskim snimanjem, televizijskim serijama, filmskom avangardom i adaptacijama književnih djela, a novi je broj posvećen upravo odnosu glazbe i filma. 

Ljetno-jesenski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa, najavljuju iz uredništva, sadrži tekstove Dejana D. Markovića o reprezentaciji punka na filmu 1970-ih i 1980-ih, Irene Paulus o glazbi za filmski serijal o Jasonu Bourneu te suvremenom skladanju za blockbustere te tekstove Marijana Tucakovića o “vezama klasičnih pijanista s uspješnicama Hanna-Barbere i Warner Brothersa” i Dejana Varge o “utjecaju popularne glazbe na stvaralaštvo Pedra Almodóvara”.

Časopis predstavlja i studije o dokumentarističkom opusu Vittoria De Sete, filmskoj teoriji Siegfrieda Kracauera, istraživanje medijske kulture i odgoja u školama, potom raznolikosti filmske građe u narodnim knjižnicama te stanja svjetske dokumentarne produkcije na primjeru selekcije ZagrebDoxa. Tu su, dakako, i kritike aktualnog kinorepertoara, osvrti na filmske festivale i nova književna izdanja posvećena filmskoj umjetnosti.

Arhivi Hrvatskog filmskog ljetopisa možete pristupiti na stranicama HFS-a, a na istom mjestu možete zakazati i pretplatu, kao i nabaviti pojedini broj iz bogate arhive. Također, podsjećaju iz uredništva, od 8. do 13. studenog, tijekom trajanja Interlibera, Hrvatski filmski ljetopis i druga izdanja Hrvatskog filmskog saveza moći će se kupiti na štandu izdavača Sandorf (paviljon 6, štand 6d). 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano