Štetne odluke, razorne posljedice

Inicijativa za snažno civilno društvo upozorila je na stvarne posljedice političke odluke o drastičnom rezanju sredstava te zatražila sazivanje sjednice Savjeta za razvoj civilnog društva.

za_snazno_civilno_drustvo_630 urudžbiranje apela Vladi za očuvanje hrvatskog modela podrške razvoju civilnog društva, svibanj 2016

Piše: Matija Mrakovčić

U travnju 2016. godine Vlada je Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću donijela političku odluku o drastičnom rezanju sredstava civilnom društvu. Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, jednom od triju tijela koja osiguravaju institucionalnu infrastrukturu ovog sektora, uz Vladin ured za udruge i Savjet za razvoj civilnog društva, prošlogodišnjom Uredbom smanjena su sredstva za više od 50 posto čime je njezino djelovanje dovedeno na sam rub održivosti. 

Inicijativa za snažno civilno društvo otada upozorava javnost i vladajuće kako se drastičnim smanjenjem lutrijskih sredstava Nacionalnoj zakladi za programe organizacija civilnog društva te Uredu za udruge za sufinanciranje projekata iz fondova Europske unije, ozbiljno ugrožava njihov rad. Radi se o udrugama koje se bave ranjivim društvenim skupinama, zaštitom okoliša, održivim življenjem, mladima, demokratizacijom i ljudskim pravima.

Kao što je na konferenciji za medije 10. studenog upozorila Sanja Tarczay, predsjednica Saveza gluhoslijepih osoba Dodir, gluhoslijepe osobe, socijalno najranjivija skupina osoba s invaliditetom, “zapravo su se vratile u situaciju od prije dvedeset godina kada su bile izolirane”. Savez je morao otpustiti troje ljudi i prepoloviti usluge gluhoslijepim osobama što se odrazilo ne samo na njihov svakodnevni život već su ponovno gurnuti u izolaciju , nemaju pomoć i ne mogu se uključiti u svoje lokalne organizacije, ostale su bez komunikacijske i mobilne podrške. Iako je Vlada u travnju naglašavala kako će se preraspodjelom lutrijskih sredstava poboljšati podrška udrugama koje se bave najranjivijim društvenim skupinama, vidljivo je da se to nije dogodilo. 

Savez udruga za autizam Hrvatske, koji okuplja trinaest udruga osoba s autizmom, “trenutno je zaustavio sve svoje aktivnosti i ostao prepušten volonterskom radu nekolicine roditelja koji i tako imaju previše obaveza brinući se za ranjivu populaciju svoje djece”, istaknuo je Nikola Tadić dodavši da je Savez ostao bez jedinih dvoje zaposlenih. Tijekom proteklih šest mjeseci nisu dobili nikakav odgovor na pitanje zašto se to uopće dogodilo, dok su posljedice vidljive – pored smanjenja ili gašenja programskih aktivnosti organizacija, bilo kakav rast ili razvoj organizacija i njihovih programa koji imaju opću društvenu korist, u potpunosti je zaustavljen. Ostala su otvorena i neodgovorena pitanja: jesu li i kako su utrošena lutrijska sredstva koja su se oduzela razvoju civilnog društva, jesu li raspisani natječaji za ta sredstva te za koje su korisničke skupine sredstva utrošena?

Usprkos svim nastojanjima Inicijative kojima se tražio dijalog, nikada nije stigao odgovor na pitanje zbog čega se rušio sustav potpore civilnom društvu. Monika Pažur govorila je na konferenciji kao članica Mreže mladih Hrvatske te Savjeta za razvoj civilnog društva. “Demokracija je u Hrvatskoj u krizi, gase se i isključuju iz procesa donošenja odluka organizacije civilnog društva. Ne govorimo samo o tome da organizacije već mjesecima nisu sudjelovale ni u jednom procesu donošenja odluka već govorimo o tome da se u potpunosti stopira mogućnost povlačenja sredstava iz europskih fondova, koje su primarno povlačile organizacije civilnog društva. Željela bih pozvati novu Vladu na dijalog s organizacijama jer upravo to znači razvoj demokratskog društva i društva u cjelini. Pozivam Vladu da što prije sazove sjednicu Savjeta za razvoj civilnog društva za koju su izabrani članovi. Vrijeme je da se demokratske procedure počnu poštivati u demokratskoj zemlji”, zaključila je Pažur.

Podsjetimo, sredinom srpnja objavljen je popis kandidata za članove i njihove zamjenike zamjenike iz reda udruga koji će biti predloženi Vladi Republike Hrvatske za imenovanje u šestom sazivu Savjeta za razvoj civilnoga društva. Na rezultate izbora žalila se jedino udruga U ime obitelji tražeći od Vladinog Ureda za udruge da poništi izbore insinuirajući da se radi o manipulaciji jer Ured nije pismeno obavijestio sve udruge u RH da se provodi glasanje za članove Savjeta. Ured za udruge odbacio je prigovore kao neutemeljene. Ipak, konstituirajuća sjednica Savjeta otada nije sazvana.

“Nadamo se da nova Vlada neće poput prošle donositi političke odluke štetne za društveni razvoj i ekonomsku korist zemlje”, istaknula je Mirela Travar i iznijela zahtjeve Inicijative za snažno civilno društvo. Inicijativa traži povratak od 15% na stavku koja se odnosi na razvoj civilnog društva u Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu, hitno konstituiranje Savjeta za razvoj civilnog društva čija je uloga savjetovati Vladu o javnim politikama pa tako i o Uredbi, kako bi se javne politike mogle donositi na demokratski način, te da se javnosti podastru podaci o tome jesu li i kako utrošena sredstva iz prihoda od igara na sreću preraspodijeljena sa stavke za razvoj civilnog društva.

U popodnevnim satima održava se prva sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na čijem je dnevnom redu Godišnji izvještaj o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2015. godinu. Travar je u bogatstvu informacija iz izvještaja istaknula jednu zanimljivost: zbog potpore koju je 2015. pružalo oko 400 organizacija, angažirano je desetak tisuća volontera za njihove aktivnosti, što je otprilike jednako vrijednosti rada od 8 milijuna kuna. “To je ono što organizacije civilnog društva znače za Republiku Hrvatsku”, zaključila je Travar.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano