Stati na kraj nekažnjavanju zločina

Međunarodna deklaracija o zaštiti novinara obraća se trima ključnim grupama: novinarima, medijskim organizacijama i državnim institucijama.

andrew_mason_630FOTO: Andrew Mason

Piše: Matija Mrakovčić

Svjetski kongres Međunarodnog instituta za novinarstvo (IPI), koji okuplja preko stotinu novinara, urednika i medijskih organizacija iz cijelog svijeta, usvojio je 20. ožujka u Dohi Međunarodnu deklaraciju o zaštiti novinara, rezultat pomnog istraživanja i analize, nastao u suradnji s medijskom mrežom Al Jazeera, Međunarodnim institutom za sigurnost novinara (INSI) i Afričkom medijskom inicijativom (AMI).

“Deklaracija se obraća trima ključnim grupama: novinarima, koji moraju znati da nijedna priča nije vrijedna njihovih života, medijskim organizacijama, koje nikada ne bi trebale slati novinare na zadatke ukoliko nisu sigurni da su za njih spremni, te državnim institucijama, koje bi trebale stati na kraj nekažnjavanju zločina protiv novinara”, rekao je na predstavljanju Deklaracije novinar Daoud Kuttab, član Izvršnog odbora IPI-ja.

Izvještaji brojnih međunarodnih organizacija za zaštitu novinara pokazuju da je nivo nasilja s kojim se novinari suočavaju dostigao rekordne visine posljednjih godina, te da je faktor koji najviše doprinosi nasilju činjenica da se napadi na novinare ne procesuiraju i ne kažnjavaju. Prema procjenama, tek jedan od deset slučajeva smrti novinara predmetom je istrage. 

Deklaracija se sastoji od dva dijela. U prvom sažima međunarodne akte vezane uz zaštitu novinara koji izvještavaju u opasnim okolnostima te zaštitu osoba kojima su povrijeđena osnovna ljudska prava. Dokument je fokusiran na odgovornost država i institucija u ovom polju, uključujući provoditelje zakona, službe zaštite i pravosuđe. Temelji se na postojećoj međunarodnoj zaštiti ljudskih prava i humanitarnim zakonima te mehanizmima vezanim uz zaštitu novinara poput rezolucija, deklaracija, ugovora i konvencija međunarodnih organizacija. Ovaj dokument ne razvija nove standarde već se u potpunosti temelji na postojećim međunarodnim instrumentima.

U drugom dijelu dokument navodi primjere dobre prakse i korake koje medijske organizacije i novinari mogu na dobrovoljnoj bazi uklopiti u svoj rad, a temelje se na postojećim principima novinarskih institucija i preporukama stručnjaka. Upute su osmišljene kako bi potaknule najbolje prakse unutar medijske industrije, no ni na koji način ne odriču odgovornost država pri stvaranju sigurnog okruženja za novinare kako bi oni mogli svoj posao obavljati neovisno i bez uplitanja.

Cjeloviti tekst Deklaracije potražite ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano