Staklene breze

Žiriji 51. Goranova proljeća dodijelili su Goranov vijenac Gordani Benić, a nagradu Goran Katji Knežević.

katja_knezevic_630 Katja Knežević

Žiri Goranova proljeća u sastavu Branko Maleš, Dražen Katunarić, Evelina Rudan, Davor Šalat i Branislav Oblučar dodijelio je Goranov vijenac pjesnikinji Gordani Benić, s objašnjenjem da Benić “u svojim zbirkama pjesama, kao rijetko tko u suvremenom hrvatskom pjesništvu, obnavlja vjeru u mogućnosti književnosti”. Prema mišljenju većine vodećih hrvatskih književnih kritičara poezija splitske pjesnikinje Gordane Benić jedno je od najosebujnijih i najvrednijih poetičkih iskustava suvremenog hrvatskog pjesništva, smatra žiri.

Žiri u sastavu Dinko Telećan, Tomica Bajsić i Anera Ryznar nagradu Goran za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina dodijelio je Katji Knežević za rukopis pod naslovom Staklene breze, a pohvaljen je i rukopis Ivane Čagalj Krive su bajke. “Ono što je rijetkost u mladalačkom stihotvorstvu: Katja Knežević umije u svojem poetskom pisanju izaći iz same sebe, p(r)ogledati drugim parom očiju, prošetati raznim gramatičkim licima, vidjeti sebe sa zajedljive distance, a istovremeno razotkriti strahove u kojima ćemo se pri čitanju prepoznati”, zaključak je žirija.

Nagrade će lauretkinjama biti dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti u Lukovdolu, na Goranov rođendan, 21. ožujka. Goranovo proljeće, naša najstarija i najuglednija pjesnička manifestacija ove godine bilježi svoje 51. međunarodno izdanje, a programi će se odvijati u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu. 

Gordana Benić rođena je 1950. u Splitu. Diplomirala je književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru, te završila poslijediplomski studij književnosti u Zagrebu. Zastupljena je u brojnim domaćim i stranim antologijama suvremenog hrvatskog pjesništva, a njena poezija prevedena je na desetak stranih jezika. Objavila je dvanaest poetskih zbirki i jednu knjigu publicistike.

Katja Knežević rodila se u Bosni i Hercegovini 1987, a u Zagrebu živi od četvrte godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Donedavno je radila kao profesorica, a od ožujka odrađuje prevoditeljski staž u Odjelu za prevođenje u Bruxellesu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva. 

Izvor: Goranovo proljeće

Objavljeno
Objavljeno

Povezano