Srce grada

Društvo arhitekata Zagreba stručnim je istraživanjem utvrdilo da Savica ima manjak adekvatnog javnog prostora i time pružilo podršku inicijativi protiv gradnje crkve u tamošnjem parku.

piše:
Vatroslav Miloš
park_savica_daz_630 FOTO: Suzana Dobrić Žaja

Piše: Vatroslav Miloš

Kao što smo već pisali, Park Trnjanska Savica centralna je kvartovska zelena površina omeđena zgradama i time mjesto susreta, igre, rekreacije i druženja lokalne zajednice, a posljednjih je mjesec dana poprište obnovljenog sukoba između građana naselja s jedne te gradskih vlasti i crkve s druge strane. Nakon što je župa Blaženoga Alojzija Stepinca zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve na mjestu parka, reagirali su građani okupljeni u inicijativu “Čuvamo naš park”, a da bi ih potom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić – zbog toga što se protive devastaciji kvartovskog parka – proglasio “sljedbenicima Komunističke partije”.

Ipak, mada je uvid u dokumentaciju bio zakazan u jeku godišnjih odmora i to tek u jednom terminu za čak tri stotine građana koji žive u neposrednoj blizini parka, prigovori su podneseni te se na jednom mjestu pobrojani svi problemi ovog slučaja: od činjenice da bi crkva zauzela 22, umjesto najavljenih 9,4 posto parka, do netočnih podataka o vlasništvu zemljišta.  

S druge strane, i unatoč Bandićevom ublaživanju retorike, javna podrška građanima je neupitna, a sada stiže i od Društva arhitekata Zagreba koje je stručnim istraživanjem utvrdilo da Savica ima manjak adekvatnog javnog prostora. Stav je Društva arhitekata Zagreba, ističe se u pismu podrške, da planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad i a da za poziciju crkve treba iznaći kvalitetnije urbanističko rješenje kakvo poznajemo primjerice u Sigetu.

I unatoč tome što su, kako ističu iz DAZ-a, svi argumenti na strani građana, odnosno očuvanja prostora javno uređenog parka, lošija nas povijest – spomenimo samo slučaj gradnje crkve u zagrebačkom naselju Travno – uči da bi se ta odluka ipak mogla donijeti iza zatvorenih vrata. Daleko od javnosti, daleko od srca grada. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano