Slobodni filmski duh

Želimir Žilnik, pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala, dobitnik je ovogodišnje nagrade Maverick Motovun Film Festival.

piše:
Vatroslav Miloš
zelimir_zilnik_kamera_630

Piše: Vatroslav Miloš

Nagradu Maverick Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja, a Želimir Žilnik njome se upisuje u klub kojem već pripadaju Ken Russell, Terry Jones, Ulrich Seidl, Terrence Davies, Mohsen Mahmalbaf i Andrej Zvjagincev.

Žilnik će kao gost Motovun Film Festivala sudjelovati u programima i diskusijama, a bit će prikazan i presjek njegovih ključnih radova prema izboru selektora festivalskog programa: Rani radovi iz 1969. godine, Marble Ass iz 1995. godine i Destinacija Srbistan iz 2015. godine.

Njegovi Rani radovi dokumentiraju okupaciju Čehoslovačke 1968. godine, a na Berlinskom filmskom festivalu su 1969. nagrađeni Zlatnim medvjedom. Također nagrađen u Berlinu, ovoga puta nagradom Teddy, Marble Ass prati “transrodnu prostitutku u njenim snovima o luksuznom životu, dok istovremeno svojim uslugama umiruje mladiće koji  se vraćaju s ratišta u Beograd”, a Destinacija Srbistan, Žilnikov posljednji dokumentarni film, “bavi se ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju”.

Također, Nagrada 50 godina, koju Motovun Film Festival dodjeljuje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu te time ostavili snažan utjecaj i neizbrisiv trag u razvoju filmske umjetnosti, ove godine ide Nenadu Puhovskom, čiji je film Generacija ’68. nedavno premijerno prikazan na Pula Film Festivalu.  

Motovun Film Festival održava se devetnaesti puta, ove godine od 26. do 30. srpnja, a prikazat selekciju filmova nastalih u malim kinematografijama i u nezavisnim produkcijama, iz koje se, među ostalima, izdvaja Dobra žena Mirjane Karanović, Neke žene Kelly Reichardt, Poezija bez kraja Alejandra Jodorowskog te (M)Učenik Kirila Srebrenikova

Objavljeno
Objavljeno

Povezano