Slobode (i) politiziranja

Nova publikacija Party Colonisation of the Media in Central and Eastern Europe daje uvid u posljedice političke transformacije i tranzicije bivših komunističkih zemalja.

pripremio:
Tomislav Žilić
puppet_stevenZolnecko_630FOTO: Steven Zolnecko

Pripremio: Tomislav Žilić

Knjiga uspoređuje medijske i političke sisteme u Istočnoj srednjoj Europi i Zapadnoj Europi kako bi identificirala razloge koji stoje iza ekstenzivne i intenzivne stranačke kontrole medija, fenomena koji je prisutan u mnogim zemljama bivšeg Istočnog bloka nakon početka političke transformacije i ekonomske tranzicije. 

Autor Péter Bajomi-Lázár zastupa stav da su razlike u medijskim slobodama i politizaciji medija ukorijenjene u razlikama između stranačkih struktura starih i novih demokracije, uz prepoznavanje činjenice da mladim strankama u novim zemljama članicama Europske unije nedostaje resursa, što ih čini sklonijima preuzimanju kontrole nad medijima te eksploatiranju medijskih resursa.

Kako bi se objasnile varijacije u medijskim slobodama i politiziranje medija, knjiga pobliže promatra pet bivših komunističkih zemalja – Mađarsku, Bugarsku, Poljsku, Rumunjsku i Sloveniju. Uz općenite opise zemalja, knjiga nudi i detaljne studije slučajeva o medijskim politikama i stranačkim povijestima dviju vlada za svaku zemlju u pitanju.  

Péter Bajomi-Lázár vodi Institut za društvene znanosti pri Ekonomskoj školi u Budimpešti, a između 2009. i 2013. godine radio je na Oxfordu kao viši istraživač na projektu Media and Democracy in Central and Eastern Europe, koji je pokrenulo Europsko istraživačko vijeće.

Knjiga je izdana u nakladi Central European University Pressa, a više informacija možete pronaći ovdje

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano