Slatka arhitektura

Gošća predavačica u sklopu projekta Akupunktura grada finska je arhitektica i dizajnerica Mari Jaakonaho.

playce_nord_2012_630

Mari Jaakonaho finska je arhitektica koja radi i živi u Helsinkiju, predaje na Sveučilištu Aalto i Arkki School of Architecture for Children and Youth, a u svom istraživanju koristi humor kao učinkovitu metodu razotkrivanja temeljnih koncepata društva. Prema Mari Jaakonaho, humor spojen s arhitekturom ispravlja nečovječnost, stvara nešto novo, odnosno humor arhitekturu postavlja na pozitivan pravac. Aspekti humora arhitekture bit će objašnjeni uz pomoć teorija humora, kao i suvremenih i povijesnih arhitektonskih primjera. Predavanje u sklopu projekta Akupunktura grada zakazano je za 25. veljače u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreb.

Sljedećeg dana, na okruglom stolu O vizualnoj edukaciji djece, 26. veljače u 10 sati, Mari Jaakonaho prezentirat će povijest, aktivnosti i edukacijske metode škole Arkki. Arkki je neprofitna organizacija koja vodi tečajeve, projekte i radionice te kampove za djecu i mlade između 4 i 19 godina u široj okolici Helsinkija. Nakon uvoda o djelovanju škole, Mari Jaakonaho održat će jednosatnu pokaznu radionicu Sweet Arhitecture za one koji se bave vizualnom edukacijom kao i za sve zainteresirane. Možete se uključiti u radionicu registracijom na mail.

Na okruglom stolu gostuje nekoliko arhitektonskih programa i škola za djecu. Arhitektura in otroci iz Ljubljane jedina je organizacija u Sloveniji koja provodi sustavno obrazovanje djece i nastavnika o arhitekturi, prostoru i dizajnu. Organizacija spaja istomišljenike i surađuje s više od trideset institucija iz cijele Slovenije. Obrazovanje se temelji na učenju kroz praktično iskustvo, a više o procesu njihova rada reći će Ana Struna Bregar u izlaganju naslovljenom Razigrana arhitektura. O procesima edukativne arhitekture govorit će Biljana i Bratislav Baranković iz beogradske PROCES edukativna arhitektura, nezavisne organizacije koja se bavi edukacijom djece i mladih o prostoru, arhitekturi i održivom razvoju. Organizacija okuplja profesionalce iz sfera arhitekture, umjetnosti, pedagogije i kulture, a samostalno i kroz partnerstva s institucijama i srodnim organizacijama realizira edukativne programe koji imaju za cilj jačanje svijesti o prostoru i razvoj arhitektonske, estetske i tehničke pismenosti i kulture. Malu školu arhitekture pokrenuli su 2010. godine Društvo arhitekata ZagrebaDavorka Perić, Odbor Arhitektura i djeca pri Hrvatskoj komori arhitekataMia Roth Čerina, Udruga za promicanje vizualne kulture OPAGordana Košćec i Ida Mati Loher, te NoThingAneta Mudronja Pletenac i Jelena Perić. Mia Roth Čerina predstavit će metode rada na vizualnom obrazovanju djece kroz radionice Prostor i ja provođene u suradnji sa zagrebačkim osnovnim školama.

KP / daz

Objavljeno
Objavljeno

Povezano