Sa(n)jam knjige o kazalištu

Ovogodišnja tema festivala Identitet drame – drama identiteta okuplja Eriku Fischer-Lichte, Abdulaha Sidrana, Borisa Senkera, Predraga Matvejevića, Olivera Frljića i mnoge druge.

performans_480

Na zagrebačkoj konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljen je program, gosti i noviteti Sajma knjige u Istri. Ovogodišnji sanjam predstavili su direktorica Sajma Magdalena Vodopija, programski selektor Vladimir Stojsavljević, voditelj tradicionalnog programa Doručak s autorom Vojo Šiljak, autorica i voditeljica više sajamskih programa Mima Simić te predstavnica generalnog pokrovitelja Snježana Štefanek.

Sedamnaesto izdanje Sajma knjige u Istri održat će se od 2. do 11. prosinca u Puli i ugostit će više od dvije stotine izdavača, koji će izložiti više od 15 tisuća knjiga. U 74 pojedinačna programa, na Sajmu knjige u Istri nastupit će 250 gostiju, čime ovaj sajam i dalje opravdava epitet autorskog. Ovogodišnja tema je Identitet drame – drama identiteta. U sklopu sajma, čiji je centar i ove godine Dom hrvatskih branitelja, održat će se i Festival dječje knjige Monte librić, a knjižna nagrada Kiklop bit će dodijeljena u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

Od brojnih inozemnih, domaćih i regionalnih autora koji će svaki na svoj način progovoriti o identitetu valja izdvojiti pjesnika, prozaika i scenarista Abdulaha Sidrana, njemačku teoretičarku Eriku Fischer-Lichte, austrijskog pisca Thomasa Glavinica, dramatičare Mate Matišića, Slobodana Šnajdera, Miru Gavrana, Mirka Kovača, Mani Gotovac, dobitnika Kiklopa za životno djelo Predraga Matvejevića i Olivera Frljića koji ove godine na Sajmu knjiga u Istri ima premijeru predstave Leksikon YU mitologije. Ovogodišnje programske cjeline su: Identitet drame, Kazalištarije, Kazališne opsesije, Drama identiteta, Doručak s autorom, Suton uz knjigu, Istra ispod kore, Razgovor iza zavjese, Bertijev program, Sa(n)jam knjige u knjižnici, Autori iz susjedstva, AGM Predstavlja: Preko ruba znanosti – novi program Krešimira Mišaka, također novi PMSSS – P Mima Simić sajamski show, koji se održava u kultnom pulskom kafiću P14.

Sedamnaesto izdanje Sa(n)jma knjige u Istri bit će u znaku malih nakladnika velikih knjiga. O tome je na konferenciji za novinare govorila direktorica sajma Magdalena Vodopija: “Sedamnaesti Sa(n)jam knjige u Istri posvećen je nevidljivim nakladnicima velikih knjiga. Uz velike i znane nakladnike okupili smo one čije knjige ne možete naći u knjižarama, o kojima rijetko izvještava tisak, a posebne su, sadržajne i važne za hrvatski nakladnički opus. Time smo se vratili izvorima, samim počecima Sajma i jednom od njegovih prvih slogana: Veliki i mali nakladnici zajedno! U slaganju programa borili smo se u skladu s temom Drama identiteta, sa samim identitetom sajma, stvarali nove oblike predstavljanja knjiga i autora i moram reći da smo na kraju zadovoljni programom koji ima i teatralnosti i ozbiljnosti i živahne opuštenosti”.

Prema riječima Vladimira Stojsavljevića temu sajma Identitet drame – drama identiteta pokrenula je knjiga Erike Fisher-Lichte Povijest drame, koja se: “potrudila pronaći način da opiše kakve junake su od antike do danas rado promatrali na scenama i tko su oni koji to gledaju. Knjiga je stigla k nama zahvaljujući uredniku Borisu Senkeru, teatrologu koji je prvi nakon desetljeća napisao i aktualan Uvod u teatrologiju te Hrvatsku dramu danas i jučer. Snažna fokusiranost njemačke profesorice Fisher potakla nas je da i mi ne širimo temu nego kroz nekoliko autora (Mate Matišić, Marin Carić, Božidar Violić, te najmlađi Jasna Žmak i Goran Ferčec te studenti Mila Pavičević, Vedrana Klepica i Dino Pešut) pokušamo dokumentirati naše vrijeme. Zvali smo i goste Dušana Jovanovića, dramatičara koji je zasigurno odredio politički i umjetnički ukus bivšeg vremena te Mariju Crnobori čije postojanje na sceni još uvijek emanira svekolike vrijednosti i književnosti i kazališta. Ukratko, pokušat ćemo kroz razgovore i upozoravanja na knjige o kazalištu (Ljiljana Filipović, Darko Lukić) nastale temeljem našeg življenja zainteresiranima barem pobrojati probleme koji su u zraku. Najviše se pak obraćamo studentima, onima koji tek ulaze u profesionalni kazališni život i koji jesu naša budućnost”.

Detaljan program s datumima, terminima, temama  i sudionicima rasprava, druženja i predstavljanja možete preuzeti ovdje.

Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri

Objavljeno
Objavljeno

Povezano