Riječka filmska košnica

Poznata međunarodna filmska radionica Ex Oriente stiže u Rijeku pojačana riječkom inicijativom za razvoj hibridnog filma, projektom Refineri.

film_zimsko_cudo_630

Udruga Ukus i Institut dokumentarnog filma iz Praga od 17. do 22. srpnja u Rijeci organiziraju Ex Oriente Film + Refineri, radionicu za razvoj autorskog hibridnog filma namijenjenu filmskim profesionalcima, koja je dijelom otvorena i prema javnosti.

Refineri je inicijativa udruge Ukus poznate po produkciji dokumentarnih filmova Kamo?, Marijine i Zimsko čudo, koja je ovom prilikom nadovezana na poznatu međunarodnu radionicu Ex Oriente Film posvećenu razvoju i financiranju dokumentarnog filma s područja središnje i istočne Europe.

Radionica za filmske profesionalce u okviru Ex Oriente Filma prvi će put biti održana u Hrvatskoj te će i onima koji nisu njeni polaznici, a bave se filmom profesionalno ili amaterski, omogućiti da kroz dio programa otvorenog za javnost – projekcije, predavanja, master class i izložbu – uče i druže se s ključnim osobama europskih filmskih organizacija i festivala. Uz odabranih četrnaest dokumentarnih projekata koji će se tijekom cijele godine razvijati kroz seriju Ex Oriente Film radionica, kroz javni poziv za radionicu Refineri odabrana su i četiri projekta hibridnih i neautoriziranih filmskih formi, među kojima i jedan riječkog redatelja Igora Bezinovića.

S autorima osamnaest projekata radit će glavna tutorica radionice u Rijeci, nizozemska konzultantica Marijke Rawie, danski producent i voditelj European Documentary Networka Mikael Opstrup te češki redatelj i producent Filip Remunda. U Rijeku kao predavač dolazi i Martin Schweighofer, među inim i direktor Austrijske komisije za kinematografiju, umjetnički savjetnik ZFF-a i bliski suradnik Michaela Hanekea. Predavanja će održati i mladi skandinavski redatelj Thomas A Østbye, slovački redatelj Peter Kerekeš, hrvatska Nizozemka Rada Šešić, među ostalim i selektorica Sarajevo Film Festivala, talijanski producent Georg Tschurtschenthaler te projektna menadžerica kopenhaškog festivala CPH:DOX Patricia Drati Ronde. Među predavačima je i ravnatelj Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci Slaven Tolj, zatim nagrađivani producent Siniša Juričić iz Nukleus Filma, producentica zagrebačkog Restarta Vanja Jambrović te redatelj i producent iste kuće Nebojša Slijepčević. Sve će njih u Rijeci ugostiti bračni i umjetnički par Aleš Suk i Željka Suková koji stoje iza inicijative Refineri.

Nakon riječke radionice, sljedeća Ex Oriente radionica bit će održana na međunarodnom filmskom festivalu u Jihlavi, a završno predstavljanje projekata na East European Forumu u Pragu.

Predavanja se održavanju na engleskom jeziku a filmske projekcije imaju engleske titlove. Ulaz na navedene projekcije i predavanja je slobodan. Više informacija potražite ovdje.

Izvor: Ukus

Objavljeno
Objavljeno

Povezano