Re:vizija prošlosti

Izašlo je tiskano i elektroničko izdanje knjige Re:vizija prošlosti. Politike sjećanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 1990. godine.

re_vizija_proslosti_630

Knjiga Re:vizija prošlosti rezultat je regionalnog istraživanja, provedenog tijekom 2011. godine, koje se bavilo politikama sjećanja na zajedničku jugoslavensku prošlost i antifašističku tradiciju, kao i na ratove 1990-ih i raspad Jugoslavije. Publikacija je objavljena u izdanju organizacije ACIPS iz Sarajeva i Fondacije Friedrich Ebert, autori su Darko Karačić, Tamara Banjeglav i Nataša Govedarica, koordinatorica istraživanja je Melina Sadiković, dok su u formiranju “regionalnog istraživačkog foruma” sudjelovali i DOCUMENTA – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba te Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) iz Beograda. 

“Vrijeme ratno i vrijeme poslijeratno trajno su oblikovali tlo regiona, ucrtali geografske i mentalne mape u svjedocima vremena – ljudima koji su danas, ideološki gledano, dvadesetjednogodišnjaci s konfuznim predstavama o onome što su bili prije. Upravo ti diskontinuiteti, ta pozicija između ličnog i historijskog vremena, ličnih sjećanja i društvenog pamćenja, predstavljali su snažan motiv da se istraže procesi kreiranja društvenog pamćenja u regionu, dinamika pamćenja, kao i komunikacija između različitih aktera. Posvećenost ciljevima istraživanja i marljiv rad naših mladih istraživača rezultirali su tekstovima koji daju obuhvatan prikaz odnosa prema prošlosti, odnosno službenim politikama sjećanja u zemljama koje su u fokusu ove istraživačke studije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija)”, stoji u predgovoru knjige.

Pored kritičkog pristupa službenim politikama sjećanja jedan od doprinosa ove publikacije je definiranje osnovnih pojmova relevantnih za istraživanje sjećanja i pamćenja, što predstavlja koristan materijal i nadahnuće za buduće istraživače.

Promocija knjige – na kojoj će, uz autore, govoriti i direktorica CZKD-a Borka Pavićević te povjesničarka Olga Manojlović Pintar – održava se 9. studenog u Muzeju 25. maj u Beogradu, a Re:viziju prošlosti možete u elektroničkom formatu preuzeti ovdje.

KP / SEEcult 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano