Putovanje kroz socijalistički modernitet

Izložba Socijalizam i modernost, bavi se umjetnošću, kulturom i politikom u razdoblju od početka 1950-ih do sredine 1970-ih.

iskra_telefon_480
Izborom od tristotinjak izložaka – od umjetničkih djela do poni bicikla, od prve, vrhunski uređene i ilustrirane dječje enciklopedije do dokumentarne građe o zaboravljenim i ugroženim biserima moderne arhitekture – gradi se muzejska pripovijest o važnom razdoblju naše nedavne prošlosti.
Tražeći odgovore na pitanje kako su globalni politički okvir hladnoga rata i jugoslavenska verzija socijalizma, koja je u stanovitoj mjeri i sama bila proizvodom hladnoratovskoga stanja, utjecali na oblikovanje pojma modernosti, moderne umjetnosti, arhitekture, dizajna i popularne kulture u Hrvatskoj i Jugoslaviji, autori izložbe propituju što je u tome razdoblju, u kulturnom i geo-političkom prostoru jugoistočne Europe, značila sintagma “biti moderan”. Na koji se način njezino značenje ugrađivalo u vlastitu sliku svijeta? Koliko se ta slika svijeta razlikovala ili bila bliska vizijama moderniteta u ostalim europskim zemljama, te naposljetku u kojoj je mjeri specifičnost jugoslavenskog društvenoga poretka odredila putanje procesa modernizacije i njegov suodnos sa zbivanjima u umjetnosti, kulturi i politici?
U namjeri da domaću situaciju uklope u širi okvir globalne kulture modernizma, u prikazu povijesnih događaja, kulturnih i umjetničkih fenomena obuhvaćenih ovom izložbom, autori ističu njihovu regionalnu ili internacionalnu dimenziju te, koristeći gotovo isključivo građu iz tridesetak muzejskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj, podsjećaju na kozmopolitsku tradiciju domaće sredine, koja je, posebice 1960-ih godina, učinila Zagreb i Hrvatsku najzanimljivijim središtem moderne umjetnosti i kulture u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Izložbu – koja se održava od 2. prosinca 2011. do 5. veljače 2012 u Muzeju suvremene umjetnosti – uz bogato ilustrirani katalog i deplijan, prate javne tribine, razgovori, predavanja i radionice.
Izložbu je pripremio autorski i kustoski tim kojeg čine dr. sc. Dean Duda, dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr. sc. Sandra Križić Roban, doc. Dejan Kršić, prema koncepciji dr. sc. Ljiljane Kolešnik. Koordinatori projekta u MSU-u su Vladimir Čajkovac i Petra Srbljinović. Arhitektonsko oblikovanje postava potpisuje Studio Dva plus, a dizajn vizualnog identiteta izložbe Rafaela Dražić. Izložba je organizirana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.
Izvor: MSU

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano