Protiv bespovratne devastacije i divlje privatizacije

Na konferenciji za medije, održanoj u srijedu, 18. svibnja, zajednički su nastupili zadarski i zagrebački predstavnici Inicijative i Sindikata Akademska solidarnost te delegatkinja plenuma F

znanje_nije_roba_480
Akademska zajednica i danas, kao i u listopadu  2010. godine,  odbacuje  prijedloge zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja, a MZOŠ opet odgovara sustavnim ignoriranjem i laganjem, stoji u priopćenju za medije Inicijative i Sindikata Akademska solidarnost.
Ignoriranje akademske zajednice konstanta je šestomjesečnog nastojanja MZOŠ-a na “spašavanju” ovih zakona. Ministar ustraje na tome da se zakoni donesu iako su ih brojne institucije pojedinačno ili skupno – između ostalih i Senat Sveučilišta u Zagrebu – odbacile.
Laži MZOŠ-a idu u dva smjera. Jedan je falsifikacija sadržaja zakona, primjerice tvrdnjama da se njima povećava autonomija sveučilišta ili da se uvodi besplatno visoko obrazovanje, premda se autonomija zapravo smanjuje, a besplatno obrazovanje ničim ne garantira.
Drugi je smjer fabriciranje podrške zakonima. Tako MZOŠ iznova obmanjuje javnost svojim priopćenjima  u kojima se lažno kiti institucijama, poimence tehničkim fakultetima ili Sveučilištem u Rijeci, koje su navodno podržale zakone. Međutim, dekani pet tehničkih fakulteta  takvu su podršku promptno demantirali, kao i dekani sedam riječkih fakulteta. Na taj se smjer fabriciranja istine nadovezuju i najavljena gostovanja ministra Radovana Fuchsa na sjednicama pojedinih sveučilišnih senata. Turneja po sveučilišnim gradovima nije ništa drugo nego primjer grubog kršenja sveučilišne autonomije, a sve s ciljem utjerivanja podrške lošim zakonima. Za petak, 20. svibnja, najavljeno je Ministrovo “gostovanje” na Senatu Sveučilišta u Splitu, no uvjereni smo, poručuju iz Akademske solidarnosti, da će se kolege uspjeti oduprijeti pritisku te da će se usvojiti zaključak već usuglašen na pojedinim sastavnicama, ali i na Dekanskom kolegiju. Snažnu podršku će im pružiti studenti i nastavnici svih splitskih fakulteta koji će istodobno prosvjedovati ispred Sveučilišne knjižnice u kojoj će se održati sjednica Senata.
Akademska solidarnost poziva MZOŠ da prestane s ignoriranjem volje akademske zajednice i da hitno prekine proceduru donošenja zakona. Ako se to ne dogodi, najavljujemo da naš otpor više neće imati samo oblik izjava za javnost i demantija, ističe se u zajedničkoj izjavi zadarskih i zagrebačkih predstavnika Inicijative i Sindikata Akademska solidarnost. Na izvanrednoj Skupštini održanoj 11. svibnja članovi Sindikata Akademska solidarnost jednoglasno su odlučili da će stupiti u štrajk ako Vlada RH prijedloge zakona uputi u Sabor. 
Kako stoji u danas pristiglom priopćenju: “Svjesni sudbonosnosti trenutka i važnosti znanosti i visokog obrazovanja, postupit ćemo u skladu s tom odlukom kako bismo spriječili bespovratnu devastaciju i divlju privatizaciju još jednog zajedničkog dobra”.
Podsjećamo, tribina naslovljena Studenti i profesori protiv novih zakona održat će se u srijedu, 18. svibnja u 17 sati, u Dvorani 3 Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 
Izvor: Akademska solidarnost
Objavljeno
Objavljeno

Povezano