Proljetni Pogon

Press konferencijom održanom u Pogonu Mislavova u četvrtak, 5. svibnja, najavljen je raznolik i bogat proljetni program u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade.

animal_collective_480

Unatoč smanjenim sredstvima i nedovršenoj infrastrukturi nužnoj za održavanje programa tijekom cijele godine, mnogi akteri zagrebačke nezavisne scene dom su svojim programima pronašli upravo u prostoru Pogona. Sonja Soldo, koordinatorica programa istaknula je kako se resursi centra, osim za javne programe, koriste i u produkcijske svrhe, a među njima su trenutno u procesu nastajanja rad kolektiva BADco. za nastup na Bijenalu u Veneciji, plesna predstava Une Vizek, dok Le Zbor prostor koristi za redovito održavanje proba.

Svibanjski program otvara Red Room, cirkusko-burleskni show s varijetetskim točkama u kojem sudjeluju izvođači sa svih strana svijeta, a koji će se odigravati od 6. do 8. svibnja. Prvi Red Room, izveden ujesen 2010, naišao je na odobravanje publike, a organizator ovog programa, Ivan Kralj, ističe kako su sljedeće izvedbe cabareta osvježene novim točkama. Kralj je naglasio i iznimno zadovoljstvo suradnjom s Pogonom, brojne prednosti koje nudi njegova fleksibilnost te iznimne tehničke mogućnosti.

Upravo ovaj aspekt prostora, kao i začudnu akustičku kvalitetu izdvaja i Mate Škugor koji u Pogon Jedinstvo 24. svibnja dovodi Animal Collective, njujorški indie-rock glazbeni sastav koji se zagrebačkoj publici prvi puta predstavio 2008. nastupom u Teatru &TD. Tada uskom krugu glazbenih znalaca poznat sastav u međuvremenu je izdao album Merriweather Post Pavilion koji je proglašen albumom godine 2009. i lansirao ih u, našim promotorima, teško dokučive cjenovne razrede. No, zahvaljujući poslovičnoj upornosti, Mate Škugor se odlučio na ovaj financijski teško isplativ poduhvat kako bi zagrebačkoj publici ponovno ponudio mogućnost užitka u živoj izvedbi ovog iznimnog benda.

U svibnju će zagrebački dio programa predstaviti i festival DOPUST – Dani otvorenog performansa u Splitu, koji je ovoga puta u ulozi kustosa i organizatora predstavio performans umjetnik Marko Marković. Tema ovogodišnjeg festivala je decentralizacija, na što festival upućuje i samom njegovom realizacijom koja se odvija u četiri grada istodobno. Tako se osim u Split, matičnom gradu ovog festivala te Zagrebu, festivalski program odvija i u Rijeci u suradnji s Drugim morem te Dubrovniku gdje je partner Art radionica Lazareti. Program će okupiti brojne istaknute domaće umjetnike kao što su Kata Mijatović, Nemanja Cvijanović, Sandra Sterle, Slaven Tolj i Marko Pašalić. U Pogonu Jedinstvo, održat će se i eksperimentalna radionica sa studentima splitskih, riječkih i zagrebačkih ALU. Performansi i glazbeni happeninzi na rasporedu su 20. i 21. svibnja.

Marijana Stanić, voditeljica Galerije 90-60-90 predstavila je dvije izložbe koje će se odvijati u prostoru Jedinstva krajem svibnja. U Velikoj dvorani program MMC – poduzeće u kulturi (1998-2011): riječka akcionistička i performerska scena registrira povijest, praksu i teoriju burne nove riječke scene, uz gostovanja brojnih riječkih umjetnika, među kojima su i Branko Cerovec, Damir Čargonja, Tajči Čekada, Pino Ivančić, Zoran Krema i Sven Stilinović. Istodobno, u Maloj će dvorani biti predstavljen drugi projekt – Puja/Puđa hrvatsko-izraelskog umjetničkog para, Mije Janković i Yaniva Shentsera. Ovaj rad izveden je kao audio-kinetička instalacija, robotički orkestar, kojeg čine instrumenti–skulpture koji proizvode hibridni zvuk miješajući različite svjetske tradicije, uključujući i onu elektronsku. Obje izložbe otvaraju se 29. svibnja i ostaju otvorene za posjetitelje iduća tri dana.

A. L.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano