Produžena nepravda

Pjesniku Ašrafu Fajadu optuženom za otpadništvo od vjere, smanjena je smrtna kazna na osam godina zatvora i osamsto udaraca bičem.

pripremila:
Martina Domladovac
asraf_fajad_630

Pripremila: Martina Domladovac

Sud Saudijske Arabije 2. veljače 2016. godine zamijenio je smrtnu kaznu pjesnika Ašrafa Fajada, s osmogodišnjom zatvorskom kaznom i osamsto udaraca bičem. Kao što smo već pisali, autora palestinskog podrijetla saudijska religijska policija prvi put je uhitila 2013. godine nakon čega je pušten uz jamčevinu, no ponovno je uhićen početkom 2014. godine, a nakon suđenja izrečena mu je četverogodišnja kazna zatvora i osamsto udaraca bičem. Nakon žalbe, novi je sudac Fajada osudio na smrt. 

Osim proklinjanja Alaha i Muhameda te vrijeđanja Saudijske Arabije, Fajad je optužen i za distribuciju svoje zbirke pjesama Upute uključene, zabranjene u Saudijskoj Arabiji. Autor kaže kako “zbirka govori o njegovom iskustvu kao palestinskog izbjeglice te o kulturnim i filozofskim mislima, no religijski ekstremisti predstavili su ih kao destruktivne ideje protiv boga”.

U Fajadovu obranu stali su mnogi aktivisti, te više od tisuću pjesnika i pisaca diljem svijeta koji su potpisali peticiju za njegovim puštanjem. Međunarodni književni festival u Berlinu pokrenuo je inicijativu svjetskog čitanja poezije u sklopu kojeg su se 14. siječnja u više od četrdeset zemalja javno čitale Fajadove pjesme. Inicijativi su se pridružili i hrvatski PEN, Hrvatsko društvo pisaca (HDP), te književni klub Booksa u Zagrebu, gdje je održano čitanje Fajadovih pjesama na hrvatskom.

O smanjenju Fajadove kazne Charles Torner, izvršni direktor međunarodnog PEN-a rekao je kako je “umjesto pravednog oslobađanja i puštanja iz zatvora, saudijski sud samo produžio nepravdu primjenjujući dugačku zatvorsku kaznu i teško tjelesno kažnjavanje. Ašaraf Fajad već je odslužio zatvorsku kaznu isključivo zbog prakticiranja svog legitimnog prava na slobodu govora, a mi ćemo nastaviti s pritiscima na saudijske vlasti za njegovim trenutnim puštanjem”.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano