Pretežito užasno

U Hrvatskoj sve više prevladava atmosfera u kojoj se pripadnici manjina, novinari, znanstvenici i kulturni radnici ne mogu osjećati nimalo sigurno. A vlast, čini se, i dalje ne čuje dobro.

piše:
Vatroslav Miloš
800px-Jasenovac_petarm Spomen kompleks logora Donja Gradina. Table sa maksimalističkom procjenom broja ubijenih Srba, Jevreja i Roma u sistemu koncentracijskih logora Jasenovac; FOTO: Petar M. / Wiki

Piše: Vatroslav Miloš

Tjednik Novosti već treći broj zaredom objavljuje dijelove iz knjige Slavka Goldsteina Tragika, mitomanija, istina – Jasenovac u izdanju Frakture, što će i nastaviti u nadolazećem broju od 8. travnja. Goldstein se bavi demontažom revizionističke mitomanije oko Jasenovca, u onim dijelovima koje su objavile Novosti, specifično radom Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koje, među ostalim, tvrdi da je “prvi Jasenovac ustaški logorski kompleks 1941. – 1945.; drugi Jasenovac navodno je poslijeratni logor smrti pod upravom komunističke vlasti; treći Jasenovac navodno je 1948. – 1951. bio logor za pristaše staljinskog Informbiroa”. 

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac osnovano je 2014. godine, a nakon upisa u Registar udruga Republike Hrvatske 2015. godine izdalo je svoje prvo izdanje – knjigu Jasenovački logori – istraživanja. Knjiga se, piše Goldstein, temelji na ranije objavljenim radovima: Tri jasenovačka logora Vladimira Horvata, Sabirni i radni logor Jasenovac Igora Vukića i Poslijeratni zarobljenički logor Jasenovac prema svjedočanstvima i novim arhivskim izvorima Stipe Pilića i Blanke Matković

“Prema njihovim tvrdnjama”, piše Goldstein o radovima navedenih autora, “Jasenovac 1941. – 1945. nije bio logor smrti u kojem su ustaše masovno ubijali Rome, Židove i Srbe po genocidnim kriterijima i Hrvate po političkim kriterijima. Navodno je bio samo običan sabirni, kažnjenički i radni logor u kojem se rijetka pojedinačna ubijanja broje tek na desetke ili stotine, a nikako na bezbrojne tisuće muškaraca, žena i djece nestalih u masovnim likvidacijama”.

Istovremeno, upravo se na tim “istraživanjima” temelji novi “dokumentarni film” redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca, čiju je premijeru u zagrebačkom kinu Europa, među ostalima, pohodio i stručnjak za “heroje, mučenike i šehideZlatko Hasanbegović i tom prilikom za Libelu rekao da je na premijeru došao jer je to “autorsko djelo”. Taj film, osim što, prema Goldsteinu, predstavlja ozbiljan falsifikat, završava svojevrsnom optužnicom, odnosno “tjeralicom protiv prvenstveno novinara Ferala Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, potom Josipa Manolića i Stipe Mesića, a navode se kao antihrvatski elementi koje treba počistiti”. 

Knjigu Tragika, mitomanija, istina – Jasenovac Goldstein će predstaviti 8. travnja u HND-u, a o knjizi će još govoriti i povjesničarka Nataša Mataušić, izdavač Seid Serdarević i novinar i glavni urednik Novosti Ivica Đikić, koji je, uzgred budi rečeno, ovih dana primio prijetnju potpisanu od strane “pripadnika HOS-a iz Tomislavgrada” koji kažu da će u “velikom broju” doći na promociju Goldsteinove knjige, zbog čega su organizatori morali tražiti zaštitu policije. 

Podsjetimo i da je Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj donijela odluku da ove godine neće sudjelovati u komemoraciji žrtvama logora Jasenovac i to zbog “neslaganja s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja, odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te dnevno politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva”, a bojkotu su se, kako piše Forum, pridružili i predstavnici srpskih i romskih nacionalnih manjina.

Može se tako zaključiti da u Hrvatskoj sve više i više prevladava atmosfera u kojoj se pripadnici manjina, novinari, znanstvenici i kulturni radnici ne mogu osjećati nimalo sigurno. A vlast, čini se, i dalje ne čuje dobro. Što i ne čudi ako uzmemo u obzir da u čitavom tom cirkusu ponekad i rado sudjeluje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano