Prema novom Zakonu o kazalištu

Ministarstvo kulture otvorilo je internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima.

HNK_ulaz_630

Radna skupina Ministarstva kulture predložila je tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima. Novim izmjenama i dopunama jasnije se uređuje pitanje upravljanja kazalištem i kazališnom družinom u sastavu druge pravne osobe, posebno kada su osnivači takve pravne osobe Republika Hrvatska te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Nadalje, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobiva status nacionalnog kazališta zbog daljnjeg razvoja kazališne djelatnosti, a u kontekstu zadovoljavanja teritorijalne ravnomjernosti i regionalne zastupljenosti. Jasnije se preciziraju i određuju zadaće, ovlasti i obveze intendanta, te se pojednostavljuje procedura izbora i imenovanja intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a odatno se uređuju i ovlasti kazališnog vijeća te se također mijenja i sastav kazališnog vijeća tako da se jedan od članova bira iz redova svih zaposlenika ustanove. Također, u nacrtu prijedloga zakona spominje se i veća fleksibilnost u angažiranju kazališnih umjetnika, s obzirom da će se ugovor o radu na određeno vrijeme moći zaključiti u trajanju do pet godina, a prema potrebi projekta ili programa. 

Kako ističu iz ministarstva, cilj i svrha ovog internetskog savjetovanja, koje će trajati do 17. veljače,  jest prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti koja svoje načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na pojedine članke predložene u nacrtu mogu uputiti na adresu elektroničke pošte, za ovu priliku otvorene pri Ministarstvu kulture.

Nacrt prijedloga zakona i obrazac sudjelovanja u internetskom sudjelovanju dostupan je ovdje

Izvor: MK

Objavljeno
Objavljeno

Povezano