Predloženi modeli i već usvojeni prijedlozi

Ministarstvo kulture istovremeno je otvorilo savjetovanje o dodjeli bespovratnih sredstava neprofitnim medijima i raspisalo poziv za članove povjerenstva koje ta sredstva dodjeljuje.

mink_sara_pukanic_630 FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

Piše: Matija Mrakovčić

Ministarstvo kulture otvorilo je 1. travnja savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Programa dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima u kojem možete sudjelovati do 15. travnja. U Nacrtu programa predložena su dva modela dodjele bespovratnih sredstava, jednogodišnji i trogodišnji model, a dosadašnji se iznosi nisu mijenjali. Iznos od 2 590 000 kuna godišnje za postojeće neprofitne medije dodjeljivat će se na jedan od dva predložena načina. Prvi model predviđa jednu financijsku podršku u iznosu od 500 ili 840 tisuća kuna godišnje za suradnički medijski projekt, potom 250 tisuća kuna godišnje za tri ili pet financijskih podrški, 170 tisuća kuna godišnje za tri ili pet financijskih podrški, te 70 tisuća kuna godišnje za sedam financijskih podrški.

“Suradnički medijski projekt, bilo putem umrežavanja, bilo putem osnivanja novog medija kooperacijom više postojećih i novih neprofitnih medija podrazumijeva programsku, organizacijsku i financijsku suradnju najmanje tri neprofitna medija. Suradnički mediji mogu uključivati medije distribuirane putem različitih (samointernetskih, tiskanih, radijskih i televizijskih) tehnoloških platfomi. Mediji – partneri u suradničkom projektu mogu se prijaviti i za pojedinačnu dodjelu bespovratnih sredstava. Medijima koji se kvalificiraju za dodjelu bespovratnih sredstava i na osnovi pojedinačne, i na osnovi suradničke prijave, sredstva će se dodijeliti za sudjelovanje u suradničkom medijskom projektu”, navodi se u Nacrtu. 

Drugi je predloženi način pet financijskih podrški u iznosu od 250 tisuća kuna godišnje, pet financijskih podrški u iznosu od 170 tisuća kuna godišnje te sedam financijskih podrški u iznosu od 70 tisuća kuna godišnje. Iznosi od 210 000 kuna godišnje za nove medijske projekte i 271 456 kuna godišnje za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima raspodijelit će se na tri financijske podrške u iznosu od 70 tisuća kuna godišnje za nove medijske projekte te 32 podrške godišnje za novinarski rad u visini prosječne mjesečne bruto plaće u Hrvatskoj.

Nacrtom je predviđeno besplatno korištenje paketa usluga Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) za jednu odnosno tri godine za do 50 najbolje ocijenjenih medijskih projekata. Korisnici bespovratnih sredstava dužni su omogućiti u određenom roku besplatnu javnu dostupnost, korištenje i prenošenje sadržaja. Tako će osim internetskih medija, i tiskani, radijski i televizijski mediji morati omogućiti daljnju nekomercijalnu distribuciju cjelokupnog sadržaja tiskanog medija te radijskih i televizijskih sadržaja na internetu.

Novo Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, prema Nacrtu, trebalo bi činiti po jedan predstavnik odnosno predstavnica Hrvatske izvještajne novinske agencije, Hrvatske radiotelevizije i Vijeća za elektroničke medije, te još četiri povjerenice odnosno povjerenika koji će biti izabrani putem odgovarajućeg javnog poziva. Prema predviđenim rokovima navedenim u Nacrtu, pet dana po zatvaranju javnog savjetovanja trebao bi biti objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima. Na koji je način Ministarstvo to zamislilo ostvariti, jasno je od 2. travnja, dan nakon otvaranja javne rasprave, kad je objavljen javni poziv za iskaz interesa kandidata za imenovanje članova Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije gdje nedvosmisleno piše da će se tri člana ili članice Povjerenstva birati među zaposlenicima Hrvatske izvještajne novinske agencije, Hrvatske radiotelevizije i Vijeća za elektroničke medije. 

Prema Smjernicama za primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, koji je Vlada RH usvojila 2009. godine, savjetovanje bi trebalo biti otvoren i smislen proces pa bi ”Vlada trebala u procesu savjetovanja pojasniti koja su pitanja otvorena za izmjene te o kojima je već donesena čvrsta odluka”. Odredba o sastavu Povjerenstva ili se nije smjela naći u Nacrtu koji je na javnoj raspravi (jer se o njoj ne može raspravljati) ili javni poziv nije smio biti raspisan prije završetka javne rasprave. Ostaje nam pitati se koliko je još prijedloga, modela i načina unaprijed odlučeno, a javnost pozvana na raspravu o tome nije obaviještena.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano