Pravi čovjek za kapitalizam

Ovogodišnje izdanje DORF-a trajalo je sedam filmskih dana i noći i održano na sedam različitih lokacija.

avdic_dorf_630

Iz filma Pravi čovjek za kapitalizam redatelja Dušana Moraveca

Žiri u sastavu Ines Pletikos, Damir Čučić i Petar Protić jednoglasno je odlučio pobjednikom osmog izdanja Festivala dokumentarnog rock filma proglasiti film Pravi čovjek za kapitalizam – Damir Avdić. “Autor filma Dušan Moravec portretirao je pjesnika, performera i glazbenika u stvaralačkom naponu snage. Filmom dominiraju sirova energija, bijes i preciznost Avdićeve artikulacije trenutka u kojem živimo, što je bilo presudno u donošenju odluke žirija. Ukratko rečeno, smatramo da je Damir Avdić zaista pravi čovjek za kapitalizam”, stoji u obrazloženju žirija. Nagradu je izradila mlada umjetnica iz Skopja Marija Miloševska.

Posebna nagrada žirija pripala je filmu Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj u kojemu je autor filma Janez Burger prepoznao važnost dokumentiranja svih faza stvaralaštva jednog od najvažnijih angažiranih umjetnika ovih prostora. 

Nagrada koju dodjeljuju KlasikTV u suradnji sa DORF-om u iznosu 10 tisuća kuna za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca pripala je Dariju Bukovskom za film Svima treba san.

Ovogodišnji festival obilježio je program Film it LouD, u okviru kojeg su prikazani igrani i dokumentarni filmovi iz Srbije, filmovi nastali na radionicama u Novom sadu i Vinkovcima te u okviru kojega je održana panel rasprava te nastupi DJ-a i koncert. Prikazano je ukupno 22 filma u četiri selekcije, a organizirane su i izložba ARTisFACT, četiri promocije knjiga, koncerti i nastupi DJ-a, te edukativni program za mlađe uzraste EDIT Comics.

Veliki broj posjetitelja u popratnim programima i zanimanje mlade publike za program obilježili su ovogodišnje izdanje DORF-a, a kako je istaknuo direktor festivala Toni Šarić, “Vinkovci su još jednom pokazali da vole DORF i zahvaljujemo se svima koji su bili s nama ovih dana. Svečano otvaranje i filmovi iz radionica Film it LouD učinili su nas iznimno ponosnima”.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca. Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, te Zaklada Kultura nova. Projekt Film it LouD financiran je sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

Izvor: DORF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano