Politike pustošenja

Novi dnevnopolitički žanr, nazovimo ga provizorno reformskom dramom, prilično dosljedno odstranjuje svoje aktere: na redu su Zarez i Subversive Festival.

piše:
Vatroslav Miloš
subversive_publika_630

Subversive Festival, Kino Europa, 2012.

Piše: Vatroslav Miloš

Otkako smo uspostavom nove vlasti računanje vremena resetirali na nulu, sve je jasnije da ostajemo bez mnogih vrijednih obrazovnih, aktivističkih, medijskih i društvenih programa. Radi se o inače podfinanciranim i podkapacitiranim, ali ipak kvalitetnim programima i projektima od nemalog značaja, a koje već godinama proizvode akteri mimo institucija, s varijabilnim i nesigurnim potporama i, dakako, uvijek ovisnim o kapricu aktualne politike. 

Zarez godinama uglavnom preživljava jedva podmirujući obveze prema tiskari i golemom količinom napora i praktički volonterskog rada u relativno stabilnom ritmu isporučuje kvalitetnu novinu posvećenu aktualnim zbivanjima u kulturi, umjetnosti i društvu. S obzirom na uskraćenu potporu Ministarstva kulture – a čija se nova kulturna politika, kako su to precizno istaknuli na Booksi, da svesti pod egidu “bog i baština” – malo je vjerojatno da ćemo u budućnosti imati priliku u rukama držati njegovu tiskanu inačicu, kao i neke druge medije čija je egzistencija ovom politikom itekako nagrižena

Subversive Festival završio je u istom tom košu. Manifestaciji koja je od filmskog festivala posvećenog manjinskim, neholivudskim kinematografijama izrasla i u teorijsko-aktivistički forum međunarodnog ugleda i u Zagreb kontinuirano dovodila neka od najznačajnijih imena iz području politike, ekonomije, humanistike – ljude poput Judith Butler, Tariqa Alija, Janisa Vaufakisa, Gajatri Čakravorti Spivak, Zygmunta Baumana, Slavoja Žižeka, Chantal Mouffe, Renate Salecl, Davida Harveyja – također je uskraćeno financiranje. Festival se ove godine održava od 1. do 16. svibnja i tematski je određen “politikama prijateljstva”, a istovremeno je prepušten nesigurnom krpanju budžeta kroz donacije građana putem “crowdfunding” kampanje. “Budući da nam je državna i gradska institucionalna financijska pomoć za održavanje festivala (kao i mnogim drugim udrugama, inicijativama i medijima) ove godine dijelom znatno smanjena, a dijelom i potpuno uskraćena”, ističu iz organizacije Subersive Festivala, “ovom kampanjom želimo prikupiti donacije za održavanje festivala, i stoga pozivamo sve udruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije i pojedince da nam pomognu u prikupljanju novčanih sredstava kako bismo i dalje mogli nastaviti s ovom platformom koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje”.

Uz svakodnevno izigravanje demokratskih procedura, prešutno odobravanje propasti kvalitetnih sustava građenih godinama, pritiske na manjinska glasila, otpuštanja novinara i ostale generalno besmislene poteze, ideološki obračuni u proračunski najbeznadnijim sektorima, posebice s neistomišljenicima koji rade u području van zaklona institucija, postali su tužna svakodnevica.

Što smo dobili, a što izgubili, procijenit će se detaljnom inventurom pustoši koja će u području kulture ostati iza ove garniture.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano