Početak duhovne obnove

Uprava Novog lista donijela je odluku o izvanrednom otkazu novinaru Borisu Pavelića zbog objave teksta koji je prenio tvrdnju Josipa Manolića da je predsjednik HDZ-a bio suradnik Udbe.

feral_tribune_ekipa_0 FOTO: Feral Tribune

Kako se neslužbeno doznaje, namjeravana odluka o izvanrednom otkazu donesena je prošlog tjedna i s njom su upoznati Boris Pavelić i podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Novom listuPavelić nije htio komentirati odluku Uprave, a sindikat se očitovao u zakonskom roku smatrajući da nema temelja za otkaz, te se nada će Uprava povući svoju odluku.

Na namjeravani otkaz Paveliću oštro je u četvrtak reagirao HND, ocjenjujući kako se radi o nastavku sve većeg pritiska na novinare.

“Nakon što je Uprava Slobodne Dalmacije otkazala ugovor o suradnji Borisu Dežuloviću, jer je izgubila sudski spor zbog njegove kolumne objavljene prije tri godine, otkaz Borisu Paveliću zbog objave teksta u kojemu je prenesena izjava javne osobe o drugoj javnoj osobi nastavak je sve većeg pritiska na novinare kako ne bi radili svoj posao”, priopćio je HND.

Po ocjeni HND-a, to je i jasna poruka da će pritisci i otkazi novinarima u raznim medijima biti nastavljeni, budući da su u novinarsku strukovnu udrugu stigle još neke “vrlo uznemirujuće informacije o otkazima koji se spremaju ‘neposlušnim’ novinarima u više medija, kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno”.

Takvi su pritisci već rezultirali uredničkim odlukama o neobjavljivanju više tekstova u raznim medijima, a protivno standardima novinarske profesije, ističe se u priopćenju u kojem se još jednom poziva sve vlasnike i uprave medija, kao i urednike i novinare, na zaštitu novinara i novinarske profesije. Novinari koji su prijavili te pritiske u strahu za egzistenciju ne žele još uvijek o njima javno govoriti, ali je HND o svim saznanjima obavijestio Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje se bave novinarskim i medijskim slobodama.

O otkazima i pritiscima na novinare u četvrtak se raspravljalo i u Hrvatskom saboru, gdje je nezavisni zastupnik Branko Vukšić osudio namjeravani otkaz Paveliću i otkazivanje suradnje Dežuloviću, ocjenivši kako je riječ o “prestrojavanju i početku duhovne obnove pred smjenu vlasti”.

Tekst zbog kojega Uprava namjerava dati otkaz Paveliću bio je objavljen na web portalu Novog lista, ali je ubrzo uklonjen. Kako Hina doznaje, ta je odluka donesena zbog navodne “povrede tehničkih detalja pri objavi teksta”.

Izvor: HINA

Objavljeno
Objavljeno

Povezano