Pitanja ljudskog dostojanstva

Refugee Radio Network nezavisna je inicijativa samorganiziranih izbjeglica i tražitelja azila radi stvaranja informiranijeg i povezanijeg svijeta.

rrn_630 Larry Macaulay i Massimo Perinelli, FOTO: RRN/Facebook

Piše: Matija Mrakovčić

Prije dvije godine grupa izbjeglica smještena u Hamburgu odlučila je organizirati se radi promocije ljudskih prava i slobode izražavanja. Pokrenuli su mrežu Refugee Radio Awareness čiji je središnji dio radijski program Refugee Radio Network (RRN) koji doslovno pojačava glas izbjeglica i tražitelja azila. Mreža je nezavisna društvena inicijativa samorganiziranih izbjeglica čija je misija distribucija sadržaja putem radio stanica i društvenih mreža radi stvaranja informiranijeg i povezanijeg svijeta. RRN je online community radio primarno usmjeren izbjeglicama u Europi, Africi i na Bliskom Istoku.

“Točne informacije važne su gotovo kao čista voda za zdravlje zajednice”, smatraju pokretači radija, “a komunikacija je osnovna ljudska potreba, pa time i osnovno ljudsko pravo. Bez nje, pojedinac i zajednica ne bi mogli opstati ili napredovati. Prepoznavanjem, implementiranjem i zaštitom komunikacijskih prava, prepoznajemo, implementiramo i štitimo sva ljudska prava. To su pitanja inkluzije i isključivanja, kvalitete i dostupnosti. Ukratko, to su pitanja ljudskog dostojanstva”.

Projekt podupire mreža volontera jer nitko nije plaćen za rad, ali se podrška drugih radio stanica u Hamburgu, Berlinu, Marburgu, Stuttgartu, Münchenu, Beču, također ne naplaćuje. Larry Macaulay, inženjer i izbjeglica iz Nigerije, voditelj emisije Refugee Voices koju prenose brojne partnerske radio stanice, osnovao je RRN kao grassroot radijsku stanicu radi suprotstavljanja negativnim i stereotipnim medijskim prikazima izbjeglica. Volonteri koji vode RRN proizvode radijske sadržaje u cijeloj Europi, od Italije do Francuske, i šalju ih kao audio datoteke direktno u emisiju. Centri emitiranja zasad se nalaze u Njemačkoj i Italiji.

Slušanje, interakcija i participacija u RRN-u moguća je putem društvenih mreža, a live stream potražite na službenoj stranici.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano