Ostalo je buka

Ovih dana jedna od glavnih vijesti iz područja kulture je zatvaranje Velikog pogona Tvornice kulture od strane sanitarne inspekcije.

tvornica_kulture_protiv_buke_630
Kao što su izvjestili gotovo svi mediji, Veliki pogon zatvoren je nekoliko dana uoči koncerta Bambi Molestersa, koji je potom premješten u Mali pogon, prostor koji je za bivše uprave služio kao kancelarijski. 
“Nakon dvanaest godina poslovanja, u travnju 2011. godine nova uprava je preuzela Tvornici kulture. Započelo je potpuno preuređenje ruševnog zdanja, oplemenjivanje novog prostora najmodernijom opremom i rasvjetom, sagrađeni su novi dodatni zidovi za izolaciju buke, dodatna izolacijska ulazna vrata. Misija Tvornice kulture bila je postati regionalni Centar urbane kulture u svim njenim inačicama: glazba, kazalište, film, književnosti”, stoji u izjavi objavljenoj na stranicama Tvorničara, službenog tiskanog glasila kluba. 
Sanitarna inspekcija je – nakon ponovljenih pritužbi stanara obližnjih ulica – 27. siječnja donijela odluku o zatvaranju prostora, a koja je stupila na snagu niti mjesec dana kasnije dovevši u pitanje održavanja koncerata grupa kao što su dEUS, Hladno pivo, Goribor, Mostar Sevdah Reunion, Cinkuši, tUnE-yArDs, Richmond Fontaine, Konono NO. 1, Hanson Brothers, ali netom najavljene zvijezde svjetske indie scene, Amerikanke ruskih korijena koja nastupa pod pseudonimom Zola Jesus
Direktor marketinga Tvornice kulture, Dražen Goreta, izjavio je na konferenciji za medije održanoj 21. veljače kako agonija sa susjedima traje otkako su promijenili opremu, koja je “iste snage, samo kvalitetnija”. Tvornica ima sve potrebne uvjete za rad, poput zida s izolacijskim materijalima, dvostrukih izolacijskih vrata i ventilacijskih otvora na krovu, istaknuo je Goreta, te naglasio “da je mjerenjima utvrđeno da se buka u stanovima ne čuje te dodao da upravo oni stanari koji i dalje ostaju pri svojim zahtjevima za zatvaranjem kluba ne dopuštaju inspekciji mjerenja u svojim stanovima”.
Mate Škugor, umjetnički direktor Tvornice kulture, festivala Terraneo, ali i čovjek koji je svojim višegodišnjim radom u KSET-u i prostorima Studentskog centra pozicionirao Zagreb na koncertnu kartu Europe rekao je: “Sve bi se brzo trebalo riješiti, trebali bi pristati na još jedno mjerenje i dokazati da prekomjerna buka ne izlazi iz Tvornice”. Dodao je i da stanarima najveći problem predstavljaju posjetitelji Tvornice koji nakon koncerata ostaju u blizini kluba te da su zbog toga odlučili posjetitelje koji izlaze iz kluba uputiti da to čine postepeno i uz  što manje buke. Za kraj, istaknuo je da bi prostori s ovim tipom kulturnih sadržaja svakako trebali ostati u centru grada.
U dopisu za medije koji je stigao na našu adresu, Ante Armanini iz Hrvatskog P.E.N. centra piše: “glazba, kazalište, književnost i slične manifestacije arbitrano se kvalificiraju u ime zakona i u ime dvoje anonimnih građana kao jednostavna i gruba redundantna buka. Na stranu to da se u nekom i najobjektivnijem promatraču mogu sada probuditi opravdane sumnje kako je riječ o klasičnoj arbitrarnoj zamjeni javnog interesa za nekakav tajni ili privatan interes, pa se u tom istom promatraču javlja i sumnja kako je riječ ne samo o arbitrarnoj borbi protiv buke koju prozvodi svaka prava glazba kao svoj uzgredni atribut nego da je riječ i o nečem daleko suspektnijem: naime da je riječ o gruboj intervenciji gradskih vlasti ne samo protiv buke nego da je riječ o borbi inspekcijih i sličnih represivnih organa protiv bilo kakve manifestacije vitalnog i intelektualnog života grada”. 
Podsjećamo, u Tvornici kulture u razdoblju od 1. rujna 2011. do 21. veljače 2012. održano je 139 koncerata glazbenika iz 17 država. Održane su i četiri kazališne predstave, tri književne promocije, a zasad su dogovorena 84 koncerta u sljedeća četiri mjeseca. Upravitelji prostora i tvorci programa se nadaju da će sljedeći koncert, najavljen za 1. ožujka, ipak biti održan. 
V.M.

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano