Osnažujuća moć glazbe

Nedavno je izašao hrvatski prijevod knjige Davida Byrnea How Music Works.

piše:
Vatroslav Miloš
david_byrne_630 FOTO: Mariana Sapriza

David Byrne nikada se nije držao granica i uloga koja industrija popularne glazbe nameće svojim protagonistima.

Nakon više projekata vezanih za suvremenu umjetnost i čak osam već objavljenih knjiga i publikacija Byrne se okreće temi kojoj je posvetio svoj život – glazbi. U knjizi Sve o glazbi (“How Music Works”) Byrne kroz niz eseja istražuje načine na koji glazba oblikuje vrijeme i mjesto, te kako je evolucija glazbenih tehnologija zauvijek promijenila odnos prema sviranju, izvođenju i slušanju glazbe. 

Kao povjesničar i antropolog, sociolog i zabavljač, u potrazi je za modelima/obrascima i pokazuje kako su oni utjecali na njegov rad tijekom godina provedenih sa skupinom Talking Heads te tijekom suradnji s umjetnicima kao što su Brian Eno, Ryuichi Sakamoto, Robert Wilson, Phillip Glass te, recentnije, St. Vincent

U knjizi se esejistički bavi i “radošću koju glazba budi”, kao i fizikom glazbe te biznisom povezanim s glazbom te dokazuje u kojoj je mjeri i koliko čvrsto glazba povezana s kulturološkim i fizičkim kontekstom u kojemu nastaje. Ova je knjiga iskrena i osvježavajuće prizemljena studija o glazbi, ali i umjetnosti i životu općenito.

Kao i Biciklistički dnevnici, knjiga Sve o glazbi izlazi u nakladi Planetopije, a prijevod potpisuje Romana Čačija

V.M. / Planetopija

Objavljeno
Objavljeno

Povezano