Osiguranje uvjeta za rad i razvoj

Članice mreže KA-operativa predstavili su Operandum, javni dokument o stanju nezavisne kulture u Karlovcu.

planet_magazin_630

KA-operativa trenutno broji desetak udruga i inicijativa koje djeluju u polju nezavisne kulturne scene na produkcijskoj, zagovaračkoj ili organizacijskoj razini. Kroz udruge članice djeluje više stotina članova čije programe redovito prati nekoliko tisuća korisnika u Karlovcu i šire. Udruge i dalje naglašavaju kako su najveće potrebe upravo vezane uz financiranje i rješenje prostornih pitanja.

Operandum analizira stanje nezavisne kulturne scene u Karlovcu, pojašnjava aktere na kulturnoj sceni te daje preporuke za unapređenje trenutne pozicije. Ovaj dokument ujedno je i polazište za ozbiljnije istraživanje potreba na lokalnoj kulturnoj sceni čime će se također idućih mjeseci baviti mreža KA-operativa.

Članovi organizacija okupljenih u KA-operativu tijekom godine bili su uključeni u radnu grupu te kao sudionici radionica pri izradi Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca. Nakon objavljivanja prve verzije nacrta strategije aktivno su svojim komentarima i prijedlozima koji su naglašavani i tijekom sastanaka s konzultantima i predstavnicima lokalne uprave sudjelovali u izradi gradskog strateškog dokumenta.

Predstavnici KA-operative vjeruju da će u budućoj Strategiji kulturnog razvoja grada Karlovca biti obuhvaćeni uvjeti za rad i razvoj, prostorne potrebe i programi nezavisne kulturne scene. Za unapređenje stanja na lokalnoj kulturnoj sceni između ostaloga predlaže se i osnivanje karlovačkog Centra za nezavisnu kulturu, otvaranje Upravnog odjela za kulturu u gradskoj upravi, osnivanje Kulturnog vijeća za nezavisnu i tzv. urbanu kulturu te nastavak jačanja komunikacije i suradnje između organizacija nezavisne kulture i gradskih upravnih odjela.

Na događanju pod nazivom Operacija, 13. i 14. prosinca u prostorima Male Scene Hrvatskoga doma, izložbama, projekcijama filmova, performansima i kazališnim predstavama te svirkama bendova predstavit će se karlovačka nezavisna scena.

Proces okupljanja aktera na lokalnoj sceni odvija se zahvaljujući potpori Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te partnera SU Klubtura koji podupire dio aktivnosti mreže kroz program Centri znanja.

Izvor: KA-operativa

Objavljeno
Objavljeno

Povezano