Opstanak neprofitnih medija

O zahtjevima N-mreže, saveza sedam udruga za razvoj neprofitnih medija, raspravljalo se na konferenciji Opstanak neprofitnih medija.

piše:
Petra Novak
megafoni_630

Piše: Petra Novak

U Novinarskom domu u Zagrebu, 30. svibnja bila je održana konferencija naslova Opstanak neprofitnih medija. Na susretu brojnih medijskih poznavalaca i aktera s domaće nezavisne kulturne i medijske scene, u organizacije N-mreže neprofitnih medija raspravljalo se o uvjetima rada nezavisnih medija u Hrvatskoj te o modelima potpore njihovog daljnjeg razvoja. 

Udruge Kurziv, Fade In, Radio mreža, UNMK, Info zona, Udruga Franjo Košćec i Cenzura plus koje čine savez za razvoj neprofitnih medija N-mreža, prošle su godine izradile Zimski dokument kao prijedlog izrade i poboljšanja institucionalnog okvira za podršku neprofitnom medijskom sektoru. Tako se na konferenciji raspravljalo o zahtjevima iznesenim u dokumentu kojima se traži izmjena Zakona o medijima, Zakona o elektroničkim medijima te drugih akata koji se tiču statusa neprofitnih medija. Navedene udruge smatraju da se u Zakonu o HRT-u treba uvesti klauzula o minimalnoj kvoti koju javni servis treba otkupiti od neprofitnih medijskih produkcija. Uz izmjene zakona, udruge inzistiraju i na unapređenje rada Agencije za elektroničke medije kako bi se kvota frekvencija i cijena koncesija uskladile s neprofitnim subjektima.

Kako prenosi H-alter, u raspravama tijekom sve tri sesije u Novinarskom domu, na kojima se redom raspravljalo o evropskim pozitivnim praksama, prijedlozima za unapređenje i specifičnim preprekama hrvatskog konteksta, pitanje financiranja pokazalo se kao ključni problem za razumijevanje statusa neprofitnih. Specifičnost domaćih neprofitnih medija leži u činjenici da oni funkcioniraju kroz projektno financiranje koje se bitno razlikuje od same logike medija. Stoga su se uglavnom svi sudionici složili da bi za opstanak ovog sektora trebalo poraditi na dobivanju institucionalne podrške koja omogućuje kontinuitet.

Što su o modelima financiranja nezavisnih medija, posebno u kontekstu Fonda za pluralizam, u završnoj raspravi kazali Viktorija Car sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Nada Švob Šokić iz Instituta za međunarodne odnose, glavni urednik H-altera Toni Gabrić, Blagica Kujundžić iz Cenzure plus i Milan F. Živković iz Ministarstva kulture možete pročitati u izvještaju s konferencije na stranicama H-altera. Zahtjeve N-mreže u cijelosti možete pročitati ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano