Okupacija u jednoj slici

Švedski ured europske mreže kulturnih centara Trans Europe Halles obavijestio je javnost o vojnoj okupaciji prostora kulturnog centra Izolyatsia na istoku Ukrajine.

izolyatsia_630 FOTO: Izolyatsia

Piše: Matija Mrakovčić

Izolyatsia, neprofitna nevladina organizacija čiji je kulturni centar smješten u iznajmljenom prostoru bivše tvornice izolacijskog materijala u istočnoukrajinskom gradu Donjecku, osnovana je 2010. kao mjesto kreativnog susreta kulturne razmjene i društvene, ekonomske i ekološke transformacije ove postindustrijske pogranične zone. 

U ponedjeljak ujutro, 9. lipnja, prostor Izolyatsie okupirala je proruska vojna organizacija DPR (Donétskaya naródnaya respúblika) koja ilegalno upravlja gradom Donjeckim. Oko 9 ujutro skupina naoružanih separatista nasilno je ušla u prostor fondacije sa zahtjevom da se prostor preda na upravljanje DPR-u radi provođenje njihovih aktivnosti. Organizacija Izolyatsie trenutno se nalazi u egzilu u Kijevu i moli međunarodnu zajednicu i medije da prošire glas o njihovom položaju. 

Izolyatsia je tijekom godina postala središte nezavisnog kulturnog života u Donjecku te članica europske mreže kulturnih centara Trans Europe Halles koju su osnovali umjetnici i građani, a okuplja 70 članica u 28 zemalja.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano