Održiva rješenja privremenog stanovanja

U sklopu natječaja "A Home Away From Home" dizajnirani su ekonomični stambeni objekti za privremeni smještaj koji će bolje odgovarati fluktuirajućim potrebama različitih društvenih skupina.

piše:
Martina Domladovac
home_away_from_home_630

The Solar Cabin, Foto: COA

Piše: Martina Domladovac

Na ovogodišnjem Nizozemskom tjednu dizajna (Dutch design week) koji se održao krajem listopada u Eindhovenu predstavljeni su prototipi ekonomičnih stambenih objekata nastalih u sklopu dizajnerskog natjecanja A Home Away From Home. U siječnju 2016. Nizozemska je pokrenula natječaj u kojem su pristupnici imali zadatak dizajnirati privremeni smještaj za izbjeglice i žrtve drugih nepogoda, a u lipnju je objavljeno šest pobjedničkih dizajnerskih projekata čiji su prototipi izloženi na Tjednu dizajna.

Godine 2015. Nizozemska je suočena s rekordnim brojem tražitelja azila koji zbog nedostatka smještajnih kapaciteta nisu odmah mogli dobiti prostor za boravak, a mnogo osoba koje su dobile trajni ili privremeni azil trebalo je čekati u prihvatnom centru prije no što je za njih pronađen smještaj. Zbog nedostatka prostora u upotrebu su stavljene čak i zgrade nekadašnjih napuštenih zatvora, no to nikako nije zadovoljavajuće rješenje. Zbog toga je raspisan otvoreni poziv za inovativna, održiva rješenja privremenog stanovanja koja će bolje odgovarati fluktuirajućim potrebama različitih društvenih skupina. Svi pobjednički projekti ovakvim smještajnim kapacitetima pristupaju prvenstveno kao potpuno funkcionalnim domovima, a u svojem dizajnu kombiniraju održivu izgradnju te upotrebu prostora i materijala, solarno napajanje i pročišćivače vode. 

Osim kao privremeni smještaj velikog broja ljudi koji iz različitih razloga trebaju zaklon i zaštitu, ovakve građevine mogle bi se koristiti i u različite druge svrhe, kao što je na primjer studentski smještaj. Projekti kao što je A Home Away From Home pokazuju nam različite mogućnosti pristupa i promišljanja arhitekture i stanovanja koji će u budućnosti s porastom broja stanovništva i sve više klimatskih izbjeglica biti sve potrebniji. “Izrazito vjerujem u snagu uvjeravanja koju imaju prototipi koje je moguće dotaknuti i doživjeti njihovu prostornost. Doprinosom proizvodnji ovih modela želimo ubrzati proces prema praktičnoj implementaciji ovih dizajnerskih rješenja”, istaknula je Carolien Shhippers iz Centralne agencije za prihvat tražitelja azila u Nizozemskoj.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano