Od glumca do gledatelja

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa predstavlja temat o filmskoj glumi te istraživanje o gledateljskim navikama u Hrvatskoj.

piše:
Vatroslav Miloš
zagonetni_djecak_630

Sa snimanja filma Zagonetni dječak Dražena Žarkovića

Temat posvećen filmskoj glumi sadrži tekstove Antonia Nuića o ulozi Fabijana Šovagovića u filmu Ritam zločina Zorana Tadića, Igora Bezinovića o modernizmu Nannija Morettija i Luigija Pirandella te Juraja Lerotića o djeci glumcima.

Broj 76. donosi i dosad neobjavljene rezultate istraživanja Hrvatskog audiovizualnog centra o gledateljskim navikama u Hrvatskoj i doživljaju domaćeg filma. Istraživanje je to iz 2013. koje je za HAVC provela tvrtka Promocija plus na uzorku od 1000 ljudi – koliko filmova gledaju, gdje ih gledaju, koje žanrove preferiraju, razlikuju li se rodni i dobni parametri, kako gledatelji ocjenjuju domaće filmove, koji su im najdraži hrvatski filmovi i redatelji te niz drugih pitanja.

Prilozi 76. broja uključuju i studiju Slavena Zečevića o klasičnom junaku u klasičnom hrvatskom filmu, dok u rubrici eseja o novim filmovima možete pročitati kritike Djece jeseni Gorana Rukavine, u tekstu Vanje Kulaš, i Projekcija Zrinka Ogreste, iz pera Ive Žurić Jakovine.

Tu su i studija Ivane Keser Battiste o suvremenom europskom filmu, esej Marijana Krivaka o von Trierovoj Nimfomanki, osvrti na novije knjige i Human Rights Film Festival ta analiz i interpretacija Burtonovog filma Edward Škaroruki.

Izvor: HFS

Objavljeno
Objavljeno

Povezano