Obrana stečenih prava

"Ni milimetra svoje slobode ne damo!", poručuju građani i aktivisti Zagreb Pridea uoči petnaeste povorke ponosa u Zagrebu.

piše:
Martina Domladovac
Kristina_Josic_Zagreb_pride_630 FOTO: Kristina Josić

Piše: Martina Domladovac

Pod sloganom Još Hrvatska ni’ propala! u Zagrebu će se 11. lipnja održati 15. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2016. Povorka će započeti okupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosvelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima od Roosveltovog preko Trga maršala Tita, Frankopanske ulice, Ilice, Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićeve, Draškovićeve i Šoštarićeve ulice do Ribnjaka gdje će završiti javnim skupom i koncertom.

Od prve povorke koja se uz brojne incidente (između ostalog, na sudionike skupa bačen je suzavac) održala 2002. godine, pa do danas, društvo, pravni sustav i opća percepcija LGBTIQ osoba u Hrvatskoj znatno je napredovala. Ipak, u jeku napada na izborene slobode svih građanki i građana Hrvatske, ovogodišnjom petnaestom, jubilarnom povorkom želi se pokazati da postoje ljudi koji će braniti stečena prava i osobne, građanske slobode i neće mirno promatrati kako ih se obezvređuje i ukida. 

Pošto se zagrebačkim prideom osim prava LGBTIQ osoba zahtijevaju sva ostala građanska prava, ovogodišnjim proglasom također su istaknuti trenutni problemi društva. Proglasom se tako zahtijeva sloboda tjelesne autonomije i odlučivanja o svom tijelu za sve žene te sloboda samostalnog biranja spolnog i rodnog identiteta. Traži se sloboda medija i stvarna sloboda govora – bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ, sloboda i autonomija hrvatskih javnih sveučilišta, te sloboda udruživanja i samoorganiziranja, odnosno slobodno, civilno i sekularno društvo. Također, zahtijeva se slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, kao i veća prava i sigurniji radni uvjeti za radnice i radnike ove zemlje. 

Još Hrvatska ni’ propala! odnosno Horvatov sloga i zjedinjenje, hrvatska je budnica iz doba preporoda kojom se pozivalo na ujedinjenje, upotrebu hrvatskog jezika i političku emancipaciju. Danas se isticanjem ovog slogana želi upozoriti na važnost različitosti, tjelesne autonomije, sekularnosti, antifašizma i građanskih sloboda za hrvatsko društvo. 

“Ni milimetra svoje slobode ne damo!”, poručuju iz Zagreb Pridea.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano