Novo mjesto za književnost

Kritična masa je novi portal o hrvatskoj književnosti na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

 

vesna_parun_630

Kritična masa / Critical Mass višejezični je internetski portal s fokusom na književnosti te prezentaciji autora putem oglednih prijevoda. Portal će pružati i druge kulturološke informacije iz Hrvatske, posebno one s internacionalnom dimenzijom. 

“Dosad nije postojao punkt gdje su se zainteresirani stranci – izdavači, književni agenti, novinari, znanstvenici i svi drugi – mogli pregledno”, pišu urednici portala, “na jednom mjestu, informirati o suvremenoj hrvatskoj književnosti, te se tako zainteresirati za njezin ‘uvoz’ ili medijsku promociju”. Kritična masa / Critical Mass stoga stvara bazu podataka i ‘autorskih stranica’ pisaca, s tendencijom širenja i na druga područja osim književnosti. Portal će vremenom stvoriti široku bazu podataka o hrvatskoj književnosti i kulturi na svjetskim jezicima te je zamišljen kao dugoročni, višegodišnji projekt. Ono što se trenutno vidi na stranicama tek je začetak široke baze podataka i prijevoda.  Dio portala na hrvatskom usmjeren je, kako prema prevoditeljima i slavistima, tako i prema domaćoj publici. Fokusiran je na probrane informacije i knjige, te na suradnju s književnim časopisima. Portal Kritična masa / Critical Mass kao neprofitni projekt pokrenula je udruga za kulturu Cogito, a start projekta potpomogla je Zaklada Adris.  

Hrvatska i engleska verzija portala dostupne su za pregledavanje, dok je njemački dio portala u konstrukciji te će biti uskoro vidljiv.

 Izvor: Kritična masa
Objavljeno
Objavljeno

Povezano