Nove tendencije u suvremenom plesu

Osamnaesti broj časopisa za teoriju izvedbenih umjetnosti TkH (Teorija koja hoda) posvećen je problematici suvremenog plesa i njegovog kritičkog teorijskog razmatranja.

badco_liga_vremena_480
Novi broj je nastao kao svojevrsni “remake” četvrtog broja TkH (br. 4, 2002), koji je naišao uz veliki interes u lokalnom i regionalnom kontekstu, da bi se – nakon što je tiraža podijeljena i rasprodana – pojavio i zahtjev same plesne scene za obnovom tog izdanja. Upravo se zbog toga uredništvo časopisa odlučilo u broju naslovljenom Dance / Theories – Reloaded vratiti temi suvremenog plesa, ali u promijenjenom društvenom i plesnom okruženju. 
Tako blok “Teorijske refleksije” predstavlja prerađene i nove tekstove autora koji su surađivali u već spomenutom četvrtom broju (kao što su Bojana Kunst, Goran Sergej Pristaš, Jill Sigman ili Miško Šuvaković), ali i priloge novih pisaca koji su se pojavili u regiji u prethodnom periodu ili se tek pojavljuju (kao što su, da se spomenu tek autori iz najmlađe generacije, Bojana Bauer, Dragana Bulut i Marko Kostanić). 
Pored toga, u broju se nalazi i blok “Profili regionalnih plesnih scena: Beograd, Ljubljana, Skoplje, Zagreb”, koji predstavlja novinu u odnosu na ranije izdanje. U njemu se pokušavaju iscrtati plesne scene koje su se razvile u regiji 2000-ih godina, predstavljajući rad koreografkinja koje su obilježile te scene, a radi se o Daliji Aćin, Bojani Mladenović, Nini Meško, Iskri Šukarovoj, Nikolini Pristaš i Željki Sančanin.
 
U novom broju surađuje veliki broj različitih autora kojima se prostor časopisa nudi kao platforma kritičkih i disonantnih diskursa o bitnim fenomenima, pojmovima i problemima suvremenog plesa i koreografije: Bojana Bauer, Dragana Bulut, Bojana Cvejić, Andrew Hewitt, Ana Isaković, Ivana Ivković, Marko Kostanić, Bojana Kunst, André Lepecki, Goran Sergej Pristaš, Jill Sigman, Biljana Tanurovska Kjulavkovski, Miško Šuvaković, Rok Vevar i Ana Vujanović.
 
TkH Dance / Theories – Reloaded (br. 18) je zajedničko izdanje TkH – centra za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti iz Beograda i Nomad Dance Academy, koju je predstavljala Lokomotiva – centar za nove inicijative u umetnosti i kulturi iz Skopja. Časopis će 30. siječnja predstaviti Bojana Cvejić i Ana Vujanović (urednice, TkH platforma), Biljana Tanurovska Kjulakovski (koordinatorica, Nomad Dance Academy / Lokomotiva) i Rio Rutzinger (DanceWEB / Jardin d`Europe). Promocija će se održati u beogradskom Magacinu u okruženju prostorne instalacije Tiraž Katarine Popović, vizualne umjetnice koja je i oblikovala ovo izdanje časopisa. 
Izvor: TkH / BADco., Liga vremena; koreografija: Nikolina Pristaš
Objavljeno
Objavljeno

Povezano