Nova dimenzija prostora

Od 16. do 22. rujna u Zadru se održava Multimedijalni kamp u sklopu kojeg je izgrađena geodezijska kupola na zadarskom Forumu.

mmkamp_kupola_5_630

Umjetnički rezidencijalni program MMKamp u Zadru, u organizaciji udruga UKE i Zadar snova, predstavlja fenomen fleksibilne prostorne jedinice Mobile Art Dome. Koncept projekta je otvoriti nove mogućnosti suradnje umjetnicima različitih orijentacija, znanstvenicima koji se bave istraživanjem otvorenih tehnologija, ekologije, samoodrživosti i aktivistima slobodnih medija.

 

Trodnevna radionica o svrsi, izgradnji i upotrebi funkcionalne geodezijske kupole rezultirala je kupolom kao geološkim staklenim vrtom. Sudionici radionice su iz prve ruke dobili uvid i znanja o graditeljskoj strukturi kupole, izradi makete i prezentaciji njenih praočeva Buckminstera Fullera i Waltera Bauersfelda, kao i kreativnim ishodima njene namjene, bilo da je riječ o ekološkoj (staklenik, plastenik, sunčev kolektor) ili šire društvenoj i kulturnoj dobrobiti (dječje igralište, socijalni centar).

Smještena na prostoru Bazilike na zadarskom Forumu kupola je otvorena za javnost i sudionike programa do 22. rujna. 

 

Solarni panel strukovne škole Vice Vlatković osvjetljava kupolu besplatnom sunčevom energijom i, izvještavaju iz Zadra, radi besprijekorno. Zateknete li se u blizini Foruma s primjerice praznim mobitelom, ova je informacija za vas dragocjena. Ukoliko niste, a htjeli biste, tijekom svih dana kampa multimedijska ekipa vrši besplatnu instalaciju Linuxa na vaše pokretne računalne jedinice. 

Multimedijalni kamp obogaćen je live programom Slobodnog radija koji u sklopu kampa ostaje do kraja tjedna. 

Nakon izgradnje kupole, multimedijska se ekipa bavila tehnikom uzgoja biljaka na otvorenom, guerilla gardening-om ili seed bombing-om te su se educirali o učenju pionira prirodnog uzgoja Masanobu Fukuokae gledajući dokumentarni film Natural Farming iz ciklusa filmova Ekologije u sridu. Otvorena je Uzmi ili ostavi, podružnica Infoshopa Iskra, za razmjenu odjeće, obuće ili modnih dodataka. 

 

U kupoli se provode radionica filcanja na suho, drevna vještina oblikovanja vune iglicama voditeljice Maja Bilušić, K-zona organizira radionicu Optimalno korištenje društvenih mreža namijenjenu nositeljima građanskih inicijativa ili drugih modela civilnog poduzetništva, tek pokrenutih ili u fazi ideje. Radionicu će zaključiti projekcija filmova na temu rodne ravnopravnosti zakazana za 21. rujna u 18 sati. 

Danas, 20. rujna, od 19 sati možete pratiti izlazak punog mjeseca uz meditativne zvuke tibetanskih zdjela Krune Jošta odnosno GentleJunk co

Izvor: ACME

Objavljeno
Objavljeno

Povezano