Nizozemske priče

Jedanaesti po redu Festival europske kratke priče održat će se od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu i Pazinu.

cees_nooteboom_630

Jedanaestom po redu Festivalu europske kratke priče zemlja partner je Nizozemska, iz koje, među ostalima, u goste dolazi i Cees Nooteboom. Književnik Joachim Sartorius Notebooma je opisao kao “filozofa, bonvivana, vragolana, sanjara i metafizičara, kozmopolita i nomada, kuhara i melankolika”. Nooteboom se proslavio prozom i putopisima, a na FEKP-u će predstaviti djelo Last Afternoon.

Osim Nootebooma, festival će posjetiti, također, vrhunski književnici poput Davida Albaharija, Manon Uphoff, Nuale Ní Chonchúir, Clemensa Meyera i Györgyja Dragomána, a domaće redove predstavljat će Maja Hrgović, Enver Krivac, Neven Ušumović, Zoran Ferić, Ivana Simić Bodrožić, Stanislav Habjan, Ivica Prtenjača i drugi.

Čitanja, druženja, okrugli stolovi, predstavljanja i razgovori s književnicima održat će se u književnom centru Booksa, Studentskom centru, kazalištu ZKM, Filozofskom fakultetu i VIP Clubu, a pazinski program ugostit će Pučko otvoreno učilište i pazinski Spomen dom.

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci… ukratko, svijest o tome da, ako želi biti živ, Festival ne može postojati mimo onih koji čine književnu scenu na kojoj diše.

Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 150 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čiji se pobjednici, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađuju studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Više o programu potražite ovdje

Izvor: FEKP / Na fotografiji: Cees Nooteboom

Objavljeno
Objavljeno

Povezano