(Ne)mogućnost kontrole

Deseti 25 FPS u Zagrebu je zatvorila dvostruka 35 mm projekcija i kino-predavanje Petra Kubelke, a 29. i 30. rujna festival gostuje u riječkom Art-kinu.

kubelka_monument_film_630

Peter Kubelka, Monument Film, FOTO: 25 FPS

Deseti Festival 25 FPS u svom je natjecateljskom programu prikazao 29 filmova nove eksperimentalne produkcije među kojima su najbolje radove odabrali članovi međunarodnog žirija, žirija kritike te organizatori Festivala – Udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS. Pored natjecateljskog programa, prikazane su Ode filmu, tri iznimna performancea Expanded Cinema, tri posebno za 25 FPS sastavljena programa članova međunarodnog žirija, program hrvatskih eksperimentalnih filmova – Refleksi, te Kino 23.

Međunarodni žiri dodijelio je posebno priznanje filmu Mjesečev almanah autorice Malene Szlam, a svaki je član žirija dodijelio Grand Prix po svom izboru. Andréa Picard, kanadska filmska kritičarka i trenutno najtraženija filmska kustosica, članica Međunarodnog filmskoga festivala u Torontu, nagradila je Planinu Song autorice Shambhavi Kaul. Ana Hušman, uspješna hrvatska filmska autorica čiji su brojni radovi prikazani na prethodnim izdanjima 25 FPS-a, Grand Prix je dodijelila M-ovoj himeri Sebastiana Buerknera, a Johann Lurf, austrijski filmaš mlađe generacije, višestruko nagrađivani autor čiji su tehnološko-perceptivni eksperimenti izazivali i impresionirali zagrebačku publiku, odabrao je film Magla – prolaz br.14 Alexandrea Larosea.

Žiri kritike u sastavu Petra Belc, Maša Peče i Danijel Brlas također je nagradio film Magla – prolaz br.14, a nagrada Green DCP kojom organizatori potiču daljnju cirkulaciju filma hrvatske proizvodnje profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata, dodijeljena je filmu Kino Crvena zvijezda autora Silvestra Kolbasa. Nagrada publike otišla je filmu Wantee Laure Prouvost koji propitkuje granice između fikcije i stvarnosti te filma i likovne umjetnosti, kao i (ne)mogućnost kontrole umjetnika nad tuđim shvaćanjem vlastita djela i način na koji se ono, kao i poimanje umjetnosti općenito, s protokom vremena neizbježno mijenja.

Deseti 25 FPS u Zagrebu je zatvorio Monument Film – dvostruka 35 mm projekcija i kino-predavanje Petra Kubelke, jednog od najznačajnijih autora u povijesti eksperimentalnog filma. Monument Film Kubelkin je spomenik analognom filmu i čin pobune protiv procesa koji je nazvao “neprijateljskim preuzimanjem” analogne kinematografije od strane digitalnih medija.

Također, povodom desetog rođendana festival se otiskuje na dvodnevno gostovanje u Rijeku, u Art-kino Croatia, u ponedjeljak 29. i utorak 30. rujna. Program započinje u ponedjeljak u 18 sati izborom kratkih filmova, a 20 sati slijedi Čarolija za obranu od tame Bena Russella i Bena Riversa. U utorak u 18 sati započinje drugi dio programa kratkih filmova, a u 20 sati stiže Jodie Mack s bombastičnim kolopletom animacije, psihodeličnog rock koncerta i 3D light showa Let Your Light Shine. Više o programu u Art-kinu potražite ovdje.

Izvor: 25 FPS

Objavljeno
Objavljeno

Povezano