Nastavak agonije javnog medijskog servisa

Tehnička Vlada Tihomira Oreškovića donijela je uredbu kojom se mandat glavnog ravnatelja HRT-a produljuje sa šest na 12 mjeseci, a Siniša Kovačić ostaje do 1. listopada.

piše:
Vatroslav Miloš
free_hrt3_Vatroslav Miloš_630 FOTO: Vatroslav Miloš

Piše: Vatroslav Miloš

Misija međunarodnih novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja predvođena Medijskom organizacijom Jugoistočne Europe (SEEMO) u lipnju je posjetila Hrvatsku, a sredinom kolovoza objavila izvještaj o stanju zatečenom na terenu. Značajan segment toga izvješća posvećen je upravo HRT-u, odnosno statusu ove javne radiotelevizijske kompanije i uplitanju dnevne politike na uređivačke koncepte unutar kuće. “Umjesto da se ponavlja obrazac političkog uplitanja – pri čemu su hrvatske vlade očito javnu televiziju tretirale kao izbornu nagradu, a ne kao medij u službi građana – sljedeća bi se vlada trebala fokusirati na to da brani neovisnost HRT-a i osigura ravnotežu u upravljanju i programskoj shemi kanala”, ističe se u izvješću.  

U zrakopraznom prostoru lišenom bilo kakve (samo)kritike, ali i dobre prakse u procesu tranzicije vlasti, Vlada Tihomira Oreškovića, na vjerojatno posljednjoj svojoj sjednici, donijela je Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji kojom se mandat Glavnog ravnatelja HRT-a produljuje sa šest na 12 mjeseci. I to unatoč protivljenju ministara iz kvote Mosta, kao i Nadzornog odbor HRT-a, tvrdeći da nadležnost u slučaju treba prepustiti Trgovačkom sudu, a koji je pak odbio imenovati privremenog ravnatelja. 

Prijedlog uredbe, koji je sastavilo Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, usvojen je sa šest glasova protiv i 12 glasova za, i to temeljem Zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora kada je on raspušten, a prijelaznom se odredbom propisalo da će vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić obavljati svoju dužnost do 1. listopada 2016. godine. 

 “Upozorili smo i da se na taj način pokušava sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana”, ističe Saša Leković iz Hrvatskog novinarskog društva i dodaje: “Produljenjem v.d. mandata Siniši Kovačiću kao Glavnome ravnatelju HRT-a Vlada u odlasku svjesno je omogućila nastavak agonije javnog medijskog servisa”.

Reagirali su i iz Platforme 112: “Usvajanjem Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji tehnička Vlada ogriješila se o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti čime je uzurpirala liberalnu demokraciju i ustavno-pravi poredak Republike Hrvatske”. Također, od Ustavnog suda zatražili su da pokrene nadzor nad ovakvom odlukom, kao i od Andreja Plenkovića da preuzme političku odgovornost za današnje odluke HDZ-ovih članova tehničke Vlade. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano