Napredna enigmatika

Izbor iz tjedna u medijima: od sve tragičnijih kadrovskih rješenja nove vlade, preko prvaka lokalne revizionističke misli, do Einsteinova socijalizma i moskovskih pasa lutalica.

piše:
Vatroslav Miloš
kvisko_siber_630FOTO: Antonio Šiber, 2015.

Izbor iz tjedna u medijima

Piše: Vatroslav Miloš

Izmišljanje “stručnosti” čini se dosad najuspješnijim projektom ove vlade. No, s obzirom na to koji je kalibar stručnjaka odabran da odabire stručnjake, ništa nas zapravo ne bi trebalo iznenaditi. Krenulo je tako popunjavanje drugog i trećeg ešalona stručne stečajne uprave Hrvatske. Neki od njih javnosti su potpuno nepoznati, poput Hrvoja Šlezaka, osnovnoškolskog nastavnika geografije i člana predsjedništva stranke Hrast, a drugi, poput Roberta Pauletića, slavu su stekli u popularnim medijskim žanrovima bivše Jugoslavije. Pauletić, inače vlasnik izuzetno lukrativnih enigmatskih magazina Kviskoteka, 50 i 100 Skandi te popularni putopisac, godinama je i kolumnist Slobodne Dalmacije. Neke od tih kolumna bile su ovih dana i predmet medijskog interesa, poput one gdje je uspio napisati: “Došli smo na teracu hotelčića i vidili da su nan Srbi okupirali najbolja tri stola uz ogradu. Ustvari, formirali su jedan veliki SAO Stol, cili prvi red, tri familje s dicon”. Iz ovoga se jasno vidi s čim imamo posla: Pauletićev je “dišpet” eksploatacijski, njegova je satira – čime ovih dana pokušava opravdati takav diskurs – naprosto neuvjerljiva, a tobožnji humor u najmanju ruku bijedan u pokušaju da stane uz bok Smoji pa i Feralovcima koji su stasali ispod njegova šinjela.

Ipak, uputio bih ovdje na još jedan tekst koji je – izuzev VoxFeminaeu – uz pokoji rasistički komentar na Facebooku, prošao ispod radara. “Evo, čitan da je neki feministički portal Vox Feminae (jeste li vi ikad čuli ili vidili koje su to?) dobija od Ministarstva kulture 170.000 kuna potpore! Pitaj boga koliko su dosad od države para dobile ove B.A.B.E. šta laju po bećarcu, a sutra će po gangi i reri”, piše Pauletić pa dodaje: “Kod nas je ovako: ako si, recimo, homić, lezbijka ili militantna feministica, i oćeš nešto pisat i proklamirat, evo ti, brajo (i seko), odma para od države!”. Za sada, uz neduhovite pokušaje umatanja Pauletićeve ksenofobije, homofobije i mizogonije u satiru – u čiju je obranu stao i sociolog Dražen Lalić s argumentom da ovaj, na kraju krajeva, navija za Hajduk – trebamo se nastaviti nositi sa stručnom kadrovskom križaljkom koju nemamo kapacitete riješiti. Kad već nemamo “Kviska” kojeg bi uložili. 

Tamara Opačić u novim Novostima u tekstu Top lista revizionista donosi pregled revizionističkih izjava, publikacija i akcija koje od posljednjih parlamentarnih izbora, čini se, proživljavaju novu renesansu: Kao poseban vid nasilja nad historijskim pamćenjem krajem 2014. doživljena je odluka lokalnih vlasti u Glini kojom se pokušalo zabraniti komemoriranje ispred Spomen-doma, koji je nakon ‘Oluje’ preimenovan u Hrvatski dom, lokaliteta gdje su ustaše u ljeto 1941. ubili oko tisuću muškaraca. Ivo Žinić (HDZ), koji je uskoro izabran za župana Sisačko-moslavačke županije, izjavio je kao kandidat za gradonačelnika Gline 20. ožujka 2014. u programu Radiotelevizije Banovina sljedeće: ‘Apsolutno povijest se zna. Ima tu pokušaja revidiranja određenih povijesnih događaja i vjerujte da ću u roku od godinu-dvije napraviti jedan znanstveni simpozij na temu Hrvatskog doma i događaja za koje se kaže da su se tamo dogodili.’ Žinić je u međuvremenu sudjelovao i na promocijama knjiga Josipa Jurčevića, zagovornika teorije da su ‘od ukupnog broja zločina jugokomunističke vlasti počinile 89, Talijani 8, partizani i četnici 1,5, a vlast NDH 0,13 posto’, i Tomislava Vukovića, urednika u ‘Glasu Koncila’ i autora ‘Drugačije povijesti’.

Uzevši nedavan konačan dokaz postojanja gravitacijskih valova kao potvrdu Einsteinove opće teorije relativnosti, Mislav Stublić za Libelu piše o znanstvenom progresu koji smo kao društvo napravili i koji bismo kao društvo već odavno trebali živjeti, ali, kako kaže sam autor, “uz sve znanstvene pobjede, znanost zajedno s ostatkom društva sudjeluje u dvije tihe bitke – ona s antiintelektualizmom i bitke s društvenim regresom”. 

The Conversation je nezavisni internetski magazin koji izvore za “vijesti i stavove” nalazi u akademskoj i istraživačkoj zajednici od 2011. kada je pokrenuta njegova prva, australska verzija. Od tada magazin se proširio kroz britansko, američko, afričko i francusko izdanje. Britansko je izdanje tako nedavno objavilo članak Jacqueline Boyd, predavačice veterinarske znanosti na Sveučilištu Nottingham Trent, posvećen neobičnom slučaju života pasa lutalica u moskovskom metrou koji, čini se, potpuno suvereno navigiraju i prilagođavaju se kompleksnom sustavu  tunela, vlakova i putnika. 

Film Toma McCarthyja Spotlight dobitnik je Oscara za najbolji film i iako se ne radi o osebujnom umjetničkom dostignuću, kao što to uostalom i rijetko jest s nagradama Američke filmske akademije, radi se o zanatski izvrsnom filmu koji – slaveći pritom istraživačko novinarstvo – obrađuje otkrivanje pedofilije u redovima katoličkih svećenika na području SAD-a. U očekivanju dodjele nagrade Oscar, novinari ProPublice, američke “nezavisne i neprofitne redakcije posvećene istraživačkom novinarstvu koje služi isključivo javnom interesu”, izabrali su deset najboljih “novinarskih filmova”.  

Objavljeno
Objavljeno

Povezano