Najbolja vježba za demokraciju

U svjetlu izbjegličke krize svjedočimo da je volontersko djelovanje i spontano samoorganiziranje građana najučinkovitiji način potpore ugroženim zajednicama i ljudima.

pripremila:
Matija Mrakovčić
ays_630FOTO: Are You Syrious?

Pripremila: Matija Mrakovčić

U izbjegličkoj krizi brojni volonteri pomažu u pružanju humanitarne pomoći i, što je još važnije, doprinose osjećaju sačuvanog dostojanstva i sigurnosti. Također, oni svojom podrškom pružaju izvrstan primjer drugima kako je drugačiji pristup moguć. Volonterski angažman velikog broja europskih građana nije samo promijenio i spasio živote izbjeglica, već je i promijenio stavove njihovih sugrađana. To odražava intrinzični osjećaj solidarnosti i poštivanja ljudskih prava na čemu se Europa i temelji, što političari često zanemaruju, ali volonteri pokazuju svaki dan kroz svoju predanost i uključivanje.

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli pozivaju na trening za volontere koji će se održati u subotu, 28. studenoga, u prostoru kluba mama u Zagrebu, od 10 do 16 sati. Trening je namijenjen svima vama koji ćete uskoro početi volontirati u kampu u Slavonskom Brodu ili pak drugim izbjegličkim kampovima kao i na graničnim prijelazima i drugim punktovima zadržavanja izbjeglica. Ovaj trening je namijenjen i onima koji su već volontirati i služi kao prostor za podjelu iskustva. Sudjelovanje potvrdite na adresu elektroničke pošte.

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, u svijetu se obilježava od 1985. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela rezoluciju kojom državama članicama preporuča poticanje volonterskog rada. Njegovim obilježavanjem slave se svi aspekti volontiranja i posebna pozornost poklanja volonterima koji svojim nesebičnim angažmanom postaju pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici. Pojedinci diljem svijeta, svaki svojim volonterskim djelovanjem, donose promjenu našem svijetu nabolje, a na društvu je da taj doprinos prepozna i nagradi, kao što to mnogobrojne organizacije civilnoga društva čine svake godine u prosincu. 

U razdoblju od 1. do 20. prosinca, Volonterski centar Zagreb (VCZ) će provesti brojne aktivnosti kojima građanima nastoji približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i dati primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. Neke od važnijih su predavanje o volontiranju za učenike medicinskih škola Bjelovar, Mlinarska i Vrapče, suorganizacija okruglog stola o iskustvima i izazovima u angažiranju volontera, okupljanje i nagrađivanje volontera na Volonterijadi, predstavljanje koordinatora volontera uključenih u kampanju Very Important Volunteers te akcija organizacije skladišta građanske inicijative Are You Syrious? kojoj se također možete javiti ako želite volontirati.

O aktivnostima u koje se možete uključiti diljem Hrvatske informirajte se na službenim stranicama Hrvatske mreže volonterskih centara.
Objavljeno
Objavljeno

Povezano