Na pravoj strani povijesti

U subotu, 14. lipnja, u Zagrebu će se održati trinaesta Povorka ponosa uz poziv na solidarnost u borbi za jednakopravnost i dostojanstvo svih ljudi u Republici Hrvatskoj.

zastava_630

“Zadnjih smo tjedana ponavljali da je važno biti na pravoj strani povijesti. Uoči donošenja Zakona o životnom partnerstvu, koji idući tjedan odlazi u drugo saborsko čitanje i konačno usvajanje u Hrvatskom saboru, apeliramo na samo jednu stvar – solidarnost. Dani koji nam predstoje ostat će zapisani u srcima mnogih od nas kao oni u kojima smo ostvarili zakonsko priznanje svojih obitelji. Povijest će pamtiti one koji su bili/e na pravoj strani povijesti. Biti na pravoj strani povijesti znači preuzimati odgovornost ne samo za sebe, već prihvaćati odgovornost za živote budućih generacija, za budućnost naše djece. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih.

Zato pozivamo sve građane i građanke, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost sa svim LGBTIQ osobama, „duginim obiteljima“ i svim budućim životnim partnerstvima – dolaskom na XIII. Povorku ponosa”, proglas je ovogodišnje Povorke ponosa u organizaciji Zagreb Pridea.

Povorka ponosa započinje u 14 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, u 15 sati kreće rutom ulicama Račkoga – Trg hrvatskih velikana – Jurišićeva – Trg bana Jelačića  – Ilica  – Gundulićeva – Varšavska – Ulica Petra Preradovića – Teslina – Trg Nikole Šubića Zrinskog. Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke, kao i petominutno obraćanje na Trgu bana Jelačića ispod zastava duginih boja. Od 16.30 sati predviđen je prigodni program u parku Zrinjevac u trajanju do 18.30 sati, u kojem će sudjelovati Daniela Trbović i Marko Jurčić, Le Zbor, Ana Brakus i Marin Berović, predstavnik/ca udruge Trans AID Hrvatske i bend Seven Mouldy Figs. Cijeli program bit će prevođen na hrvatski znakovni jezik.

UPS! – Ujedinjena LGBT party scena inicijativa je koja okuplja četiri glavna LGBT partija u Hrvatskoj, Krűzer i ZbeLeTron iz Zagreba, Six Martinis and a Blow Job iz Rijeke i plesnjaQ iz Splita. Premijerni UPS! party održat će se nakon od 21 sat u AKC Medika, a ovom se prilikom UPS! inicijativi pridružuje i Partycipacija.

Izvor: Zagreb Pride

Objavljeno
Objavljeno

Povezano