Na rubu stvarnosti

Izbor iz tjedna u medijima: od katehetizacije Filozofskog fakulteta, preko feminizma i seksualnog rada, do muka po urednikovanju u knjiž(ev)nom sektoru.

piše:
Vatroslav Miloš
znanje_nije_roba_630 FOTO: Vatroslav Miloš/Kulturpunkt.hr

Izbor iz tjedna u medijima

Piše: Vatroslav Miloš

Da su hrvatska sveučilišta u potpunom financijskom, političkom i logističkom rasulu nije potrebno posebno naglašavati. Na to nas je prošlog tjedna podsjetila i intervencija Vlatka Previšića, dekana Filozofskog fakulteta u Zagreba i nasljednika Damira Borasa, sadašnjeg rektora Sveučilišta u Zagrebu. Još smo sredinom prošle godine saznali da će brucoši smjera religijske pedagogije i katehetike na Katoličko-bogoslovnom fakultetu (koji je, podsjećamo, svoje prostore kolegijalno ustupio za prisilno održavanje nastave tijekom studentske blokade 2009. godine) bez problema (i, naravno, polaganja prijemnog ispita) moći kao drugu studijsku grupu izabrati bilo koji smjer na Filozofskom fakultetu. Ništa novo, reći ćete, pa takav se program već izvodi u slučaju studija povijesti i geografije (u suradnji s PMF-om) i muzikologije (u suradnji s Muzičkom akademijom). Uz, dakako, mali izuzetak. Za razliku od potencijalnih studenata ovih grupa, studenti KBF-a neće morati polagati prijemni ispit na Filozofskom već isključivo na svom matičnom fakultetu. Detaljnu kronologiju slučaja naći ćete u Le Monde Diplomatiqueu iz studenog 2014. godine.  

Oblikovan kao komentar “deset opservacija Emi Koyame“, Muf je prošloga tjedna objavio vrlo informativan i izuzetno potreban tekst o odnosu (ne samo) feminizma spram seksualnog rada. “Navikli smo seksualne radnice u medijima gledati u dva scenarija: zamućenih lica dok pričaju svoje šokantne priče s margine i zamućenih lica u lisicama dok slušamo kako je policija negdje uhitila, na primjer, cijeli lanac elitne prostitucije”, piše Lana Pukanić, “To je narativ koji smo stvorili o prostitutki i kurvi – one žive s druge strane mutnog i mračnog ogledala na rubu naše stvarnosti”.

Ako je suditi prema nedavnim otkrićima više nezavisnih znanstvenih timova, vode u sunčevom sustavu ima posvuda. Na Ganimedu, najvećem od Jupiterovih satelita, zarobljen u ledu prostire se ocean, ili je barem u to uvjeren tim znanstvenika koji je rezultate svog istraživanja objavio u The Journal of Geophysical Research: Space Physics. Istovremeno, u časopisu Nature objavljena je teorija o postojanju hidrotermalnih izvora na Saturnovu mjesecu Enkeladu. Članak Kennetha Changa, s izjavama znanstvenika uključenih u projekte te linkovima na spomenuta istraživanja, možete čitati u The New York Timesu. 

Jupiter i Ganimed / FOTO: nasa.gov

Ime Raymonda Williamsa nije jedno od onih koje ćete često čuti od suvremenih ratnika teorije. Čitaju ga još jedino, kako piše Goeff Dyer, “rijetki zainteresirani marksisti, znanstvenici i studenti kojima je propisan”. Kako god bilo, Williams je jedan od giganata književne, kulturne i društvene kritike i teorije 20. stoljeća, jedan od odgovornih za usmjeravanje proučavanja kulture kao obične, svakodnevne, sveprožimajuće, a i istovremeno izrazito ideološki i terminološki kompleksne. Verso je upravo ovih dana objavio novo (džepno i elektroničko) izdanje Politics and Letters: Interviews with New Left Review, knjige intervjua koje su s Williamsom vodili Perry Anderson, Anthony Barnett i Francis Mulhern iz uredničkog odbora časopisa New Left Review. Tim povodom, New Statesman je objavio prilagođeni predgovor Geoffa Dyera novom, trećem izdanju knjige koja pokriva Williamsovu biografiju, rad u području proučavanja drame, književnosti i kulture te politički angažman. 

Girl in a Band naslov je koji nose nedavno objavljeni memoari Kim Gordon, glazbenice, umjetnice i osnivačice utjecajne alternativne muzičke grupe Sonic Youth. Naslov knjige referenca je na pitanje koje bi joj bilo postavljano u gotovo svakom razgovoru od trenutka kada je Sonic Youth potpisao za izdavačku korporaciju Geffen pa do prestanka djelovanja grupe 2011. godine, a sama knjiga upravo je memoarističko poniranje kroz karijeru koju je usporedno pratilo i, kako se do samog kraja činilo, skladno umjetničko i životno partnerstvo s Thurstonom Mooreom. Gordon piše o odrastanju u obitelji intelektualaca, njujorškoj umjetničkoj sceni, majčinstvu, feminizmu, depresiji, o modnoj, filmskoj  i glazbenoj industriji, ali i o krizi osobnog i profesionalnog na pozadini kraha gotovo tridesetogodišnjeg braka. Ovdje možete pogledati jednosatni razgovor o knjizi koji je s Kim Gordon u San Franciscu vodila Carrie Brownstein iz grupe Sleater-Kinney

Književni klub Booksa i novinar Neven Svilar najavili su seriju članaka koji će – dakako s naglaskom na književni segment polja – istraživati lokalne kulturne politike. Prvi u nizu tekstova koji će se objavljivati u dvotjednom ritmu naslovljen je Uređivanje i uredničko prigovaranje, bavi se “uređivanjem knjiga, značaju tog posla kao i statusu urednika”, a sadrži i komentare urednica i urednika poput Irene Lukšić, Josipa Pandurića, Romana Simića Bodrožića i Dražena Katunarića

Kim Gordon / FOTO: Kenneth Capello

Objavljeno
Objavljeno

Povezano