Žene i zvuk

Drugo izdanje foruma Women in Sound/Women on Sound u travnju se održava u Institutu suvremenih umjetnosti u Lancasteru.

piše:
Vatroslav Miloš
linda_okeefe_630

Linda O’Keeffe, pokretačica inicijative i foruma Women in Sound/Women on Sound

Piše: Vatroslav Miloš

Women in Sound/Women on Sound nedavno je pokrenuta znanstvena i obrazovna inicijativa koja kroz godišnje konferencijsko okupljanje pokušavati istražiti poziciju žene u području proizvodnje i manipulacije zvukom kao tehnološkom i umjetničkom djelatnošću.   

Prošlogodišnja konferencija bavila se nevidljivošću žena koje rade sa zvukom, a ovogodišnji forum, koji će se održati 22. travnja 2016. u Institutu suvremenih umjetnosti u Lancasteru, fokusiran je na obrazovanje, odnosno na generacije žena koje se tek trebaju prihvatiti posla sa zvukom. 

“Na koje sve načine obrazovni sustav odvraća djevojke i mlade žene da rade u polju znanosti, tehnologije, umjetnosti i inženjeringom zvuka i kako se protiv toga boriti, što se sve dešava u učinionicama posvećenima glazbi i tehnologiji, koje sve inicijative postoje koje djevojke i mlade žene potiču da se aktivnije uključe u ovo polje, što se može i treba li se uopće činiti”, samo su neka od pitanja koja su postavljena kao najava mogućih rasprava na ovogodišnjem forumu. 

“Umjesto da predstavljamo konkretne radove žena koje rade sa zvukom, ovo godine tražimo njihove priloge promjeni: inovativne, maštovite, promišljene, izazovne ideje koje se mogu iskoristiti kao prijedlozi za promjene u osnovnom, srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju. Ono što tražimo su obrazovna iskustva – formalna ili neformalna – koja su oblikovala rad sa zvukom”, ističu iz organizacije Women in Sound/Women on Sound čiji organizacijski čine samostalne multimedijske umjetnice i znanstvenica Linda O’Keeffe i Steph Horak, Andrew Deakin iz sound-art kolektiva octopus, te teatrolozi, muzikolozi i istraživači zvuka Liz Dobson, Alan Marsden i Sam Thulin.

Više potražite ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano