Van postojećih žanrovskih granica

Donaufestival je manifestacija suvremene umjetnosti koja se svake godine održava u austrijskom Kremsu.

piše:
Vatroslav Miloš
donaufestival The Red Book / FOTO: Katarina Balgavy

Piše: Vatroslav Miloš

Uz presjek vizualnih, izvedbenih i filmskih umjetnosti, naglasak je Donaufestivala – koji u sadašnjem formatu slavi desetu godišnjicu postojanja – na suvremenim strujanjima u alternativnoj, elektroničkoj i eksperimentalnoj glazbi te sound artu, a ove će se godine održati tijekom dva proljetna vikenda, odnosno od 24. do 26. travnja te od 30. travnja do 2. svibnja. 

“Od svog reizdanja u 2005., festival se pozicionirao na nacionalnoj i međunarodnoj razini kao jedinstvena platforma za nove umjetničke discipline van postojećih žanrovskih granica, a sve to prožeto je društveno-političkom nužnosti i utopijom”, ističu organizatori.

U muzičkom će dijelu programa ove godine nastupiti neka od najvažnijih imena suvremene glazbe, umjetnici i umjetnice kao što su Holly Herndon, Arca & Jesse Kanda, Grouper, Autechre, James Holden, Planningtorock, Gazelle Twin i Ben Frost. Usput, dvoje posljednjih nastupit će u Zagrebu u razmaku od tjedan dana.

U području vizualnih umjetnosti ističe se izložba posvećena švicarskoj novomedijskoj umjetnici Pipilotti Rist, kao i radovi njemačke konceptualne grupe Rimini Protokoll. 100 Big Performances američkog koreografa Michaela Portnoyja te performans Your Are Not Alone britanske umjetnice Kim Noble centralni su dio izvedbenog segmenta Donaufestivala, dok će u filmskom programu Rainer Prohaska i Carola Schmidt predstaviti dokumentarni film Boring River, a bit će prikazan i Battle of Orgreave Jeremyja Dellera, umjetnička inscenacija događaja tijekom štrajka rudara 1984. godine, koju je za Channel 4 dokumentirao Mike Figgis

U okviru festivala predstavit će se i aktivistički projekt The Red Book izdavačke kuće Proll Positions. Radi se o 28 knjižica koje potpisuju razni umjetnici, aktivisti i autori, a cilj im je osvijestiti javnost o godišnjem okupljanju europskih desnih ekstremista na “tradicionalnom balu” u bivšoj austrijskoj carskoj palači Hofburg. 

Više potražite na službenoj stranici festivala. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano