Ponovno čitanje Mahlera

Austrijski eksperimentalni glazbenik Christian Fennesz zajedno će s Cantus Ansamblom i sopranisticom Ivanom Lazar te pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera izvesti 4. simfoniju Gustava Mahlera.

piše:
Vatroslav Miloš
fennesz_630

Piše: Vatroslav Miloš

Ovom nekonvencionalnom izvedbom Mahlerove 4. simfonije, koju će zagrebačkoj publici 21. ožujka u 20 sati predstaviti Christian Fennesz, sopranistica Ivana Lazar, dirigent Ivan Josip Skender i Cantus Ansambl, obilježava se početak novog koncertnog ciklusa nazvanog jednostavno Cantus & Lauba. Programom naslovljenim Mahler – Fennesz označava se i kraj desetogodišnje Cantusove suradnje s Koncertnom dvoranom Lisinski, petnaesta godina rada ovog ansambla, ali i otvaranje “novog poglavlja”, ovoga puta u u prostoru Kuće za ljude i umjetnost na zagrebačkom Črnomercu. 

Istovremeno, Mahler Remixed je projekt kojega je 2011. godine zajedno s vizualnim umjetnikom Lillevanom pokrenuo Fennesz, ugledni austrijski glazbenik koji više od dvadeset godina eksperimentira u polju suvremene elektroničke glazbe i čije se ploče Endless Summer iz 2001. i Venice iz 2004. smatraju klasicima žanra. Svoju je interpretaciju Mahlerovih simfonija uživo predstavio tek tri puta, 2011. u bečkom Radiokulturhausu te 2014. godine u njujorškom Carnegie Hallu i Borusan Art Centreu u Istanbulu. 

“Četvrta simfonija velikoga Gustava Mahlera, jednoga od ključnih skladateljskih imena glazbe s početka 20. stoljeća, ističe se među ostalim djelima njegove rane simfonijske faze. Bogat i glazbeno ‘rasvjetljujući’ pristup Christiana Fennesza, jednoga od najistaknutijih austrijskih suvremenih elektroničara, u njegovu projektu Mahler Remixed evocira upravo onu vrstu glazbenog mišljenja koja se proteže kroz Mahlerove simfonije. Upravo zato je to izvrstan početni impuls za sljedeći korak u Cantusovom (ponovnom) čitanju Mahlera, podcrtavajući fenomen specifičnog odnosa između ovih dvaju naizgled nespojivih glazbenih umova u jedinstvenom prostoru Laube”, ističe se u najavi koncerta.

Ulaznice za koncert moći će se kupiti u Laubi na dan koncerta, sat vremena prije izvedbe, po cijeni od 30 kuna.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano