Dvostruka doza

Festival Žedno uho u suradnji s Multimedijalnim institutom udvostručio je line up, u smjeru moderne kompozicije i elektro-akustične glazbe.

ben_frost_630Ben Frost

Suradnja Multimedijalnog instituta i Žednog uha rezultirala je udvostručavanjem broja izvođača na 15. festivalu Žedno uho, što je proširilo sadržaj festivala za čitavu novu dimenziju u smjeru moderne kompozicije i elektro-akustične glazbe.

Multimedijalni institut, poznat po glazbenim programima poput Explicit music i Mamatronik, veliki je ljubitelj i poznavatelj eksperimentalne elektroakustične glazbene forme što je dokazao organiziranjem niza unikatnih koncerata u posljednjih petnaestak godina. Neki od bitnijih izvođača koji su nastupali u Zagrebu u organizaciji programa su Vladislav Delay, Kim Cascone, Rechenzentrum, ansambli Zeitkratzer i Regenorchester i drugi, kao i tri plesno glazbene izvedbe: Christian Fennesz i Cecilia Bengolea, Damir Bartol Indoš i Helge Hinteregger, Markus Popp Oval i Antje Velsinger

Ove godine, MaMa i Žedno uho na aktualni objavljeni line up festivala Žedno uho dodali su nove izvođače. Lawrence English vodi jednu od važnijih izdavačkih kuća za eksperimentalnu elektroniku Room40, na prvom zagrebačkom koncertu (21. svibnja, uz DKV trio) predstavlja materijale sa svog skorašnjeg albuma, a na drugom nastupu (22. svibnja) izvodi komad posvećen legendarnom djelu Luca Ferrarija Skoro ništa, snimljenom u Dalmaciji 1968. godine.

William Basinski njujorški je glazbenik koji je svojim epskim albumom Disintegration Loops obilježio zvuk dvijetisućitih. Nedavno je kreirao muziku za operu Roberta Wilsona Život i smrt Marine Abramović. Hipnotizirajući spoj starinskih aparata i glazbene repetitivnosti predstavit će 22. svibnja u Teatru &TD uz Hauschku. Gudrun Gut veteranka je berlinske elektro-pop scene, a nastupit će 23. svibnja u Pogonu Jedinstvo uz Wovenhand. Riječima časopisa The Wire, radi se o genijalnoj diletantici i živopisnoj kantautorici novog, minimalističkog kova čiji je posljednji album Wildlife (2012.) jednoglasno pohvaljen.

Ben Frost je kombinacijom militantne elektronike, izražene melodioznosti i potresne buke već sada postao jedan od umjetnika čija zvučne slike pomjeraju granice. Brojne su njegove suradnje s filmašima i koreografima, a u Zagrebu će predstaviti svoj novi album A U R O R A, 24. svibnja u Močvari, uz Forest SwordsCijene ulaznica, bez obzira na bitno proširenje line up-a, ostaju nepromijenjene.

Izvor: Žedno Uho

Objavljeno
Objavljeno

Povezano