Mreže uzajamne podrške

Ured za udruge predstavio je mobilnu aplikaciju kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode.

udruge_slavonija_630UdrugeInfo/Screenshot

Piše: Matija Mrakovčić

Dani otvorenih vrata udruga ove se godine održavaju od 28. do 30. svibnja s ciljem upoznavanja šire javnosti s programima i aktivnostima udruga. Udruga je svaki oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih ili pravnih osoba radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, zaštitu okoliša i prirode i održivi razvoj, te za humanitarna, socijalna, kulturna, odgojno-obrazovna, znanstvena, sportska, zdravstvena, tehnička, informacijska, strukovna ili druga uvjerenja i ciljeve.

Trenutno je u Registru udruga Republike Hrvatske popisano 52 114 udruga. Najveći broj, očekivano, otpada na sportske udruge, slijede ih udruge iz područja kulture i umjetnosti te zaštite i spašavanja (dobrovoljno vatrogastvo, pomoć žrtvama katastrofa i sukoba). Godišnji plan natječaja, javnih poziva i drugih programa financiranja projekata i programa organizacija civilnog društva u 2015. godini sadrži popis od 83 programa za dodjelu bespovratnih sredstava projektima i programima organizacija civilnoga društva u ukupnom iznosu od preko 711 milijuna kuna iz državnog proračuna, dijela prihoda od igara na sreću i fondova EU.

Financiranje organizacija civilnoga društva goruće je pitanje nakon ulaska Hrvatske u  Europsku uniju. Zatvorenost instutucija, slabosti strategije razvoja civilnoga društva, promjenjivi mehanizmi i prioriteti financiranja, nemogućnost planiranja i djelovanja u skladu s prioritetima udruga te promjene zakona i porezne politike utječu na nestabilnost organizacija civilnog društva koje bi trebale imati važnu ulogu u povezivanju građana pri rješavanju zajedničkih problema i stvaranju mreža uzajamne podrške. Kad se tome doda stav društva o beskorisnosti udruga koje se financiraju iz državnog proračuna te manjak razlikovanja između onih koji rade u javnom interesu i onih koji rade za vlastiti profit, situacija može doći do usijanja, pogotovo kad je potpomognuta svjetonazorskim i ideološkim razlikama između udruga koje apliciraju na iste izvore financiranja.

Godina 2015. obilježava se kao europska godina razvoja, a Dani otvorenih vrata udruga prilika su za dodatno osnaživanje solidarnosti i povjerenja u lokalnim zajednicama. Povodom Dana, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je konferenciju pod nazivom “Udruge kao pokretači lokalnog razvoja” u okviru koje je predstavio mobilnu aplikaciju UdrugeInfo. Njome se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode. Aplikacija omogućuje jednostavno pretraživanje podataka o aktivnostima i uslugama registriranih udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga, te stupanje u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Aplikacija je dostupna za Android mobilne telefone, a uskoro i za Apple mobilne telefone.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano